Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Jaja tasiemca w śledziach! Magda Gessler ostrzega

44

Magda Gessler ostrzega przed jajami tasiemca w śledziach wigilijnych. "Jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia" - mówi popularna restauratorka.

Jaja tasiemca w śledziach! Magda Gessler ostrzega
Magda Gessler - znana polska restauratorka. (Instagram)

Śledzie to jedno z dań, jakie króluje na polskim wigilijnym stole. Magda Gessler przyznała, że sprowadza śledzie z Niemiec, ponieważ jak sama mówi w Polsce nie jest w stanie kupić dobrego i świeżego śledzia.

Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno. Powinien mieć też głowę, a o to jeszcze trudniej - mówi Magda Gessler.

Magda Gessler przypomniała także jakie niebezpieczeństwo kryje się w tej lubianej przez Polaków potrawie. Restauratorka mówi o jajach tasiemca, które często występują w rybach.

Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduję w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia - przestrzega Magda Gessler.

Jak zapewnia dr Katarzyna Nadolna–Ałtyn z Morskiego Instytutu Rybackiego PIB w Gdyni w rybach żyjących dziko występują różne pasożyty i jest to powszechne zjawisko.

Sam proces przygotowania ryb do sprzedaży, czyli ich patroszenie eliminuje pasożyty żyjące w układzie pokarmowym. Poza tym procedury europejskie wymagają, żeby ryby, które trafiają do sprzedaży, były poddane obróbce termicznej. Żeby zabić nicienie należy ryby mrozić przez 24 godz. w temperaturze minus 20 st. C. - tłumaczy dr Nadolna-Ałtyn, cytowana przez portal WP.

Jakie śledzie wybrać?

Kupując śledzie w sklepie nie mamy pewności czy są już po obróbce termicznej, czym się kierować przy wyborze śledzi?

Na pewno trzeba się im przyjrzeć, a przed przygotowaniem potrawy na stół ryby należy zamrozić lub poddać wysokiej temperaturze np. usmażyć. Solenie i marynowanie nie zabije niektórych nicieni. Trzeba pamiętać, że pasożyty preferują określone organy ryby, co oznacza, że np. tasiemce bytują jedynie w przewodzie pokarmowym, który jest usuwany podczas patroszenia, jednak nicienie mogą migrować do mięśni, czyli mogą znaleźć się w filecie - tłumaczy dr Nadolna-Ałtyn w rozmowie z WP.
Zobacz także: Śledzie z tasiemcem. "To się zdarza. Inspekcja pilnuje, ale wszystkiego nie wyłapie"
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Rosjanin pokazał nagranie. Odwiedzili go żołnierze Putina
Znany adwokat stracił dom i auto. Kolejny pożar w Szczecinie
USA intensyfikują ataki na Huti. ISW podaje liczby i ostrzega
Japoński sąd zdecydował. Nakazał rozwiązanie Kościoła Zjednoczeniowego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić