W 2023 r. Polacy spożywali średnio kilogram miodu na osobę, co świadczy o rosnącym zainteresowaniu tym produktem. Polska Izba Miodu podkreśla, że zimą popyt na miód wzrasta o 78,5 proc. w porównaniu do lata. W grudniu aż 59 proc. konsumentów umieszcza miód na swoich listach zakupowych, podczas gdy w sierpniu zainteresowanie spada o blisko 80 proc - donosi Polska Agencja Prasowa.
Czytaj więcej: Wracają z Polski do Niemiec. Planowali "upadek państwa"
W 2023 r. w Polsce wyprodukowano prawie 28 tys. ton miodu, co stanowi wzrost o ponad 14 proc. w porównaniu do roku poprzedniego. Mimo to, krajowa produkcja nie zaspokoiła pełnego zapotrzebowania rynku, co zmusiło Polskę do importu ponad 25 tysięcy ton miodu, głównie z Ukrainy i Chin.
Produkty dostępne w polskich sklepach, zarówno krajowe, jak i importowane, muszą spełniać surowe normy jakościowe. Ich skład jest dokładnie sprawdzany - dodaje PAP.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kupowanie miodu w sklepach to pewność jakości i bezpieczeństwa. Produkty dostępne w polskich sklepach są dokładnie przebadane, co daje konsumentom gwarancję zakupu zdrowego i pełnowartościowego miodu - zapewnił PAP sekretarz generalny Polskiej Izby Miodu Przemysław Rujna.
Czytaj więcej: Rozstawili się w Zakopanem. Góral wściekły. "Jak można"
Od kwietnia 2024 r. na opakowaniach miodów wprowadzono nowe oznaczenia. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na etykietach konieczne jest podawanie z jakiego kraju pochodzi miód, a jeżeli jest to mieszanka miodów, należy wymienić wszystkie kraje. Wcześniej używano ogólnych sformułowań, takich jak „mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”.
Badanie przeprowadzone przez SW Research na zlecenie Polskiej Izby Miodu w marcu 2024 r. wykazało, że 73 proc. kupujących zwraca uwagę na pochodzenie miodu, a 90 proc. z nich preferuje produkt z Polski. Mimo to, niemal 60 proc. konsumentów nie rezygnuje z miodów pochodzących z innych krajów.
Czytaj więcej: Wiśniewski powiedział to głośno. Zabrał głos ws. Owsiaka
Świadomy wybór miodu to nie tylko krok w stronę zdrowego odżywiania, ale także sposób na wsparcie odpowiedzialnych praktyk pszczelarskich i ochronę naturalnego środowiska - cytuje Polska Agencja Prasowa Rujnę.