Leśnicy Lasów Państwowych regularnie dzielą się z internautami nowinkami i ciekawostkami ze swojej pracy, pozwalając miłośnikom dzikiej przyrody lepiej poznać polskie lasy i być na bieżąco z zachodzącymi w nich zmianami.
Czytaj także: Pokazała niesamowity okaz. "Witam Was z wioski smerfów"
Dobre wieści od leśników. Już się pojawiły
Tym razem swoją najnowszą obserwacją podzielili się pracownicy Nadleśnictwa Baligród (woj. podkarpackie), którzy są bardzo aktywni w mediach społecznościowych. Leśnicy opublikowali na Facebooku interesujące zdjęcie.
Kto czekał, to może wreszcie się doczekał - mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) - napisali pod udostępnioną fotografią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tym, którzy nie rozpoznali gatunku po jego oficjalnej nazwie, spieszymy z wyjaśnieniem. Chodzi o... rydza! Tak, te szlachetne, cenione w kuchni grzyby pojawiły się już w polskich lasach, ku uciesze zarówno zbieraczy, jak i grzybowych smakoszy.
Czytaj także: Nieprzyjemna niespodzianka. Leśnik aż chwycił za telefon
Rydze są poszukiwane przez wiele osób, ponieważ charakteryzują się nie tylko wyjątkowym, intensywnym kolorem, wyróżniającym się na talerzu, ale przede wszystkim wspaniałym smakiem i aromatem.
Cenione są także za bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Rydze są źródłem witamin B1, B2, C, D, E, cynku, żelaza czy wapnia, a także dobrze przyswajalnego białka. Do tego są niskokaloryczne!
Grzyby te należą do rodziny gołąbkowatych. Posiadają intensywnie czerwone lub pomarańczowe kapelusze o średnicy 10 centymetrów. Pod nimi znajdują się gęsto rozmieszczone blaszki w podobnym kolorze. Nóżka ma około 5 centymetrów i zwęża się u podstawy.
Rydze są dość pospolite, lecz niełatwo je znaleźć. Występują przede wszystkim młodych lasach i na piaszczystych glebach. Zazwyczaj łączą się w symbiozę z jednym gatunkiem drzewa - np. mleczaj jodłowy rośnie tylko pod jodłami. Będąc w lesie, rozglądajcie się za tymi pomarańczowawymi łebkami!