Restauracje są zamknięte od połowy marca, czyli już prawie dwa miesiące. Nie da się ukryć, że dla restauratorów to bardzo trudy czas. Wielu z nich zastanawia się nawet nad likwidacją lokalu gastronomicznego.
Kiedy restauracje będą otwarte?
Znana jest już nieoficjalna data otwarcia restauracji, ale na szczególnych zasadach. Ma to nastąpić w ramach trzeciego etapu luzowania obostrzeń wprowadzonych w związku z pandemią koronawirusa. Minister Michał Dworczyk podał na antenie Programu Trzeciego Polskiego Radia wstępną datę.
Czytaj także: Odmrażanie gospodarki. Nowe zasady od 4 maja
Trzeci etap odmrażania gospodarki ma dotyczyć m.in. gastronomii. Kiedy to nastąpi? Jeśli nie będzie wzrostu zakażeń koronawirusem w ciągu dwóch tygodniu od wprowadzenia 4 maja drugiego etapu luzowania obostrzeń, 18 maja będzie możliwe uruchomienie trzeciego etapu,
Czytaj także: Koronawirus na świecie. Pomysł z Włoch może uratować restauracje. Klientów ochronią bariery z pleksi
W rozmowie z radiową "Trójką" Michał Dworczyk, szef KPRM podkreślił, że sytuacja epidemiologiczna jest na bieżąco monitorowana. Ale jeśli nie będzie teraz wzrostu zachorowań na COVID-19, możliwe będzie otwarcie 18 maja restauracyjnych ogródków. Niemniej decyzja ta będzie podejmowana bardzo ostrożnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.