Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Koronawirus. Jedzenie, które podnosi odporność. Naukowcy zabrali głos

8

Żywność, która pomaga wzmocnić odporność, zyskuje popularność na całym świecie w związku z pandemią koronawirusa. Naukowcy spróbowali dowieść, czy kiszonki rzeczywiście mogą wpływać na przebieg zakażenia Covid-19.

Koronawirus. Jedzenie, które podnosi odporność. Naukowcy zabrali głos
Naukowcy zbadali wpływ kiszonek na przebieg koronawirusa (Getty Images)

Jak powszechnie wiadomo, kiszona kapusta i inne fermentowane warzywa są bardzo zdrowe, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy. Francuscy naukowcy zbadali, czy mogą mieć wpływ na przebieg zakażenia koronawirusem. Analizie poddali m.in. popularny koreański przysmak, kimchi.

Kiszonki a koronawirus

Badacze ze Światowego Instytutu Kimchi i Uniwersytetu w Montpellier prześledzili przyczyny występowania Covid-19, nasilenie objawów i śmiertelność w poszczególnych krajach. Odnotowano stosunkowo niską liczbę ofiar śmiertelnych Covid-19 w krajach Azji Wschodniej, w tym w Korei i niektórych krajach Afryki Subsaharyjskiej.

Według naukowców kraje o niższych wskaźnikach śmiertelności, z wyjątkiem Australii i Nowej Zelandii, mają jedną wspólną cechę. Ludzie w tych krajach spożywają dużo sfermentowanych warzyw, takich jak kiszona kapusta i kimchi.

Naukowcy stwierdzili, że kimchi zawiera różne składniki odżywcze, takie jak sulforafan w kapuście, allicyna w czosnku, kapsaicyna w czerwonej papryce i kwas mlekowy wytwarzany podczas procesu fermentacji. Wszystko to oddziałuje z systemem przeciwutleniającym w organizmie, co z kolei łagodzi stany zapalne.

Kimchi jest bogate w przeciwutleniacze i może być skutecznym pożywieniem w łagodzeniu objawów koronawirusa - powiedział kierujący zespołem francuskich badaczy profesor Bousquet

Kimchi w walce z COVID-19? Kontrowersyjny temat

Hipoteza dr. Jeana Bousqueta wymaga dalszych badań i należy podejść do niej z pewną rezerwą. Sfermentowana żywność może przynosić korzyści zdrowotne prawdopodobnie wynikające z zawartych w niej probiotyków. Nie ma jednak oficjalnych badań klinicznych potwierdzających zdolność kiszonek do łagodzenia objawów COVID-19.

Eksperci z Brytyjskiego Związku Dietetycznego podają wnioski francuskich badaczy w wątpliwość. Twierdzą bowiem, że żaden konkretny rodzaj pożywienia nie zapobiegnie zakażeniu COVID-19 ani nie wzmocni układu immunologicznego na tyle, by zwalczył wirusa. Podkreślają, że w budowie silnego układu odpornościowego pomaga zbilansowana dieta bogata w minerały i witaminy.

Odkrycia Bousqueta zyskały tak duże zainteresowanie wśród koreańskich użytkowników Twittera, że rząd Korei Południowej wydał oficjalne oświadczenie, w którym zaprzecza zdolności kimchi do leczenia COVID-19, chociaż przyznaje, że może mieć dobry wpływ na budowanie odporności.

Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić