Podczas środowej konferencji premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Adama Niedzielskiego poznaliśmy szczegółowy plan odmrażania gospodarki. Przedstawiciele rządu potwierdzili, że jeśli nie dojdzie do nagłego wybuchu zakażeń koronawirusem, to maj upłynie pod znakiem luzowania ograniczeń.
Czytaj także: Michał Wójcik był niedawno w finansowych tarapatach. Dziś miał nabyć luksusowy apartament
Wiemy już, kiedy dojdzie do zmian w zakresie gastronomii. Od 15 maja możliwa będzie działalność gastronomii zewnętrznej, czyli na świeżym powietrzu. To oznacza, że udostępnione zostaną ogródki restauracyjne.
Oczywiście obowiązywać będzie ścisły reżim sanitarny. Chodzi o m.in. bezpieczny dystans między stolikami i limit osób na stolik.
Koronawirus w Polsce. Kiedy zjemy w restauracji?
Wewnątrz lokali gastronomicznych będziemy mogli zjeść dopiero pod koniec maja. Gastronomia wewnętrzna zostanie odmrożona 29 maja, z następującymi ograniczeniami:
- max obłożenie 50 proc. lokalu;
- działalność w ścisłym reżimie sanitarnym - zachowany bezpieczny dystans między stolikami, limit osób na stolik.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.