GIS regularnie kontroluje sprzedawane przez sklepy produkty i co rusz odkrywa różnorakie nieprawidłowości. Tym razem główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednego z popcornów, który był eksportowany z Turcji. Wszystko z powodu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w tym produkcie.
Dystrybutor Bio Planet S.A. podjął decyzję o wycofaniu popcornu o numerach partii rozpoczynających się od cyfr: 23-xxxxxx oraz 80-xxxxxx (gdzie "x" oznacza dowolną cyfrę), z datą minimalnej trwałości 30.09.2024.
Firma Bio Planet S.A. niezwłocznie poinformowała swoich odbiorców o wycofaniu powyższych partii produktów z obrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych partii popcornu - czytamy na stronie gov.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wycofano popcorn z Turcji. Co nam groziło?
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach.
Jak działają Aflatoksyny? Przede wszystkim dezaktywują określone białka, odpowiedzialne za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych, a także potęgują ilość powstających wolnych rodników, wyniszczających komórki naszych tkanek.
Warto przypomnieć, że jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu szkodliwych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.