Makaron rozchodzi się obecnie jak świeże bułeczki - na sklepowych półkach często go brakuje. Co zrobić, kiedy mamy ochotę zjeść makaron z sosem, ale nie mamy jednego z głównych składników? Lepiej zostać w domu i wykorzystać to, co mamy w kuchni. Składniki, które są wypisane poniżej, większość osób znajdzie w swoich zapasach.
Łatwy przepis na domowy makaron. Potrzebne składniki
- 300 g mąki typu 00 (może być również mąka typu 550 lub inna, pszenna)
- 5 jajek (2 całe jajka i 3 żółtka)
- Łyżka oliwy
- Łyżeczka soli
Etap I:
- Wymieszaj mąkę z 2 jajkami i 3 żółtkami
- Dodaj łyżkę oliwy i łyżeczkę soli i wszystko ponownie wymieszaj
- Oprósz stolnicę mąką
- Powstałe ciasto przełóż na stolnicę
- Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i sprężyste przez ok. 8-10 minut
- Podziel ciasto na pół i uformuj obie części w kulkę
- Włóż obie kulki do misek, przykryj folią i odstaw na godzinę w chłodne miejsce
Etap II:
- Rozwałkuj obie części, podsypując je mąką
- Ułóż rozwałkowane połówki jedna na drugą
- Pokrój je w cienkie paski
- Rozsyp ciasto po stolnicy i oprósz je ponownie mąką
Gotowego makaronu nie trzeba od razu gotować. Można je odstawić do lodówki, w której może leżeć do trzech dni. Istnieje również możliwość zamrożenia go - szczelnie owinięty folią do żywności może leżeć nawet dwa miesiące.
Jeśli jednak zdecydujemy się ugotować makaron to należy wrzucić go do osolonej wody na kilka minut - wyciągnąć, kiedy będzie al dente. Z domowym makaronem możemy przygotować szybki obiad. Wystarczy zrobić sos pomidorowy i możemy zajadać się popularnym włoskim daniem - spaghetti al pomodoro e basilico. Makaron świetnie sprawdzi się również jako dodatek zamiast ziemniaków.
Zobacz także: Restrykcje w sklepach. Sprawdziliśmy, co dzieje się na targach
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.