Paluszki krabowe są imitacją mięsa z odnóży kraba, które wykonuje się ze skrobi i sproszkowanych ryb. Są tanim zamiennikiem używanym do wielu dań kuchni azjatyckiej, a coraz częściej także europejskiej. Mało osób zdaje sobie jednak sprawę, jak dokładnie są wykonane.
Jak robi się paluszki krabowe?
Na YouTube udostępniono filmik, w którym pokazano proces wykonania paluszków. Fanom tej przekąski może się to nie spodobać.
Surimi powstaje z zamrożonych ryb — najczęściej mintaja. Mięso wrzucane jest do maszyny, gdzie zostaje dokładnie rozdrobnione. Później do mieszanki dodaje się inne składniki, w tym pszenicę i białko jajka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystkie składniki są mieszane w wielkiej maszynie. Powstaje gęsta, biała masa przypominająca swoją konsystencją pastę. Gotowa masa jest wrzucana do kolejnej maszyny, która formuje z niej paski przypominające gotowe paluszki.
Paluszki są otaczane masą bardziej pomarańczową lub czerwoną, która ma imitować kraba. Następnie surimi jest przycinane do odpowiedniej długości i pakowane w folię.
Pod nagraniem z procesu produkcji pojawiło się wiele komentarzy. Niektórzy byli oburzeni tym, jak naprawdę powstają paluszki krabowe i zapowiedzieli, że przestaną je jeść. Dla innych nie było to zaskoczenie i mimo lekkiego obrzydzenia, z imitacji kraba nie chcą rezygnować.
Nigdy więcej tego nie kupię! Dziękuję za otwarcie mi oczu!
Zawsze myślałem, że to obrzydliwe, teraz wiem, że tak jest
Szczerze mówiąc, podoba mi się ten produkt. Jest bardzo przystępny cenowo i stanowi bardzo dobrą podstawę do sałatki z krabów na zimno
Uwielbiam dodawać dużo tego fałszywego mięsa kraba do mojej pysznej sałatki z makaronem - czytamy w komentarzach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.