Na szokujący pomysł wpadli restauratorzy w miejscowości Albaneta, położonej nieopodal wzgórza Monte Cassino. W nowym lokalu gastronomicznym, utworzonym na terenie dawnego gospodarstwa serwowana jest pasta carbonara o nazwie "Historyczna carbonara Bitwa o Monte Cassino".
Czytaj także: Wałęsa odwiedził Włochy. Zdjęcia obiegły sieć
"Carbonara Monte Cassino"
Menu rozpowszechniono w mediach społecznościowych, gdzie restauracja wyjaśniła, dlaczego danie zostało tak nazwane. Według właścicieli, w czasie II wojny światowej żołnierze obecni na froncie na wzgórzu mieli w swoich racjach żywnościowych makaron oraz boczek.
Często otrzymywali w darze od miejscowych rodzin rolników, znanych z wielkiej gościnności i szczodrości, jajka i owczy ser, z których przygotowali po raz pierwszy carbonarę Monte Cassino Battle - czytamy w menu.
Czytaj także: Narty we Włoszech
Oburzenie Polonii we Włoszech
Pomysł restauratorów oburza Polonie włoską. "Polonia włoska jest zdumiona i oburzona używaniem w gastronomii nazwy bitwy naszych żołnierzy na Monte Cassino" - powiedziała PAP Urszula Stefańska-Andreini, prezes Związku Polaków we Włoszech Urszula Stefańska-Andreini w sobotę.
W lokalu tym serwowane jest także piwo Monte Cassino, co jest nawiązaniem do tradycji jego warzenia w pobliskim opactwie benedyktynów. Nazwa trunku już wcześniej wywołała zaniepokojenie i była kontestowana przez stronę polską.
Czytaj także: Borek atakuje selekcjonera. "Napraw to!"
Jedna z najbardziej zaciętych bitw II wojny światowej
Do czterech bitw stoczonych przez wojska alianckie z Niemcami doszło w 1944 roku w rejonie klasztoru na Monte Cassino. Bitwa ta uznawana jest za jedną z najbardziej zaciętych w czasie II wojny światowej. Straty samego tylko 2 Korpusu Polskiego wyniosły 924 zabitych, 2930 rannych, 345 zaginionych (291 po bitwie wróciło do szeregów), w tym wielu oficerów.