''Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy (...)'' — pisał Jan Brzechwa popularnym wierszu. Dziś rozmowy na targu dotyczą głównie drożyzny. I trudno się temu dziwić.
Z comiesięcznego raportu "Indeks cen w sklepach detalicznych", autorstwa UCE RESEARCH i Uczelni WSB Merito, wynika, że w maju 2023 r. codzienne zakupy Polaków były droższe średnio o 19,9 proc. niż rok wcześniej.
Choć może się to wydawać zaskakujące, to m.in. warzywa, które o tej porze roku zazwyczaj tanieją, okazały się najbardziej drożejącą kategorią z 17 analizowanych na rynku detalicznym podstawowych produktów spożywczych oraz chemicznych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rekordowy wynik należy do... marchwi, która w ciągu roku zdrożała o 133,6 proc. Na drugim miejscu tego zestawienia znajduje się cebula, która od maja 2022 r. zdrożała o 106,9 proc. O miejsce w niechlubnej czołówce postarała się także papryka, która podrożała o ponad 50 proc.
To dane z maja. A jak jest teraz?
Ceny warzyw na targowiskach: czerwiec 2023
Dotychczas, wymieniając korzyści płynące ze zdrowego odżywiania się, można było wskazać m.in. sporą oszczędność. Niestety, w ostatnim czasie sytuacja nieco się zmieniła. Portal strefaagro.pl przyjrzał się cenom warzyw na targowiskach w czerwcu 2023 roku.
W dniach 16-18 czerwca Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego podał następujące ceny warzyw:
- marchew 4,50-6 zł/kg
- cebula 4,50-6 zł/kg
- papryka czerwona 15-18 zł/kg
- pomidory 9-17 zł/kg
- buraczki 3 zł/kg
- ziemniaki wczesne 3,50-4 zł/kg
- czosnek 3 zł/szt.
- kalafior 6,50-8 zł/szt.
- ogórek gruntowy 7-8 zł/kg
W Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w dniach 12-18 czerwca odnotowano m.in. następujące ceny:
- fasola szparagowa 20-26 zł/kg
- kalafior 5-8 zł/szt.
- papryka czerwona 14-18 zł/kg
- pietruszka 4-10,90 zł/kg
- pomidory 7-15 zł/kg
Zdaniem ekspertów w najbliższym czasie ceny warzyw jeszcze bardziej pójdą w górę. Wszystko przez suszę, która uderza w rolników i powoduje, że plonów jest mniej lub nie ma ich wcale.