W środę 31 maja Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o niebezpieczeństwie związanym ze spożyciem niektórych partii jajek. Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek "Jaj Królewskich", pakowanych po 10 sztuk.
Czytaj także: Ekologiczne sposoby na uprawę własnych warzyw i owoców
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie - GIS podaje w komunikacie.
Uważajcie na te jajka. Ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia
Spożywanie jajek skażonych salmonellą jest niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie bez uprzedniej obróbki termicznej. Warto też pamiętać, że bakterie znajdujące się na skorupkach mogą przenieść się na inne powierzchnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zjedzenie surowego produktu objętego komunikatem GIS może prowadzić do zakażenia się chorobą zwaną salmonellozą. Choroba ta jest bardzo groźna, szczególnie dla dzieci. Obejmuje takie objawy jak nudności, wymioty czy krwista biegunka. W skrajnych przypadkach może zakończyć się śmiertelnym odwodnieniem organizmu.
Czytaj także: Zatrute hamburgery w sklepach. GIS ostrzega i wycofuje
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt:
- Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
- Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
GIS poinformował, że Inspekcja Weterynaryjna wszczęła w tej sprawie postępowanie wyjaśniające. Właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO" podjął się wycofania produktu z rynku. Skażone jaja zostaną przekazane do utylizacji.