Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Masz w domu te chipsy? Niektórzy mogą się nimi poważnie zatruć

11

Główny Inspektorat Sanitarny wziął pod lupę produkty spożywcze z oznaczeniem jako "bezglutenowe". Niestety, jak się okazało, producentom nie można w pełni ufać. Gluten znalazł się chociażby w partii chipsów kukurydzianych.

Masz w domu te chipsy? Niektórzy mogą się nimi poważnie zatruć
Mimo określenia "chipsy kukurydziane", produkt zawiera gluten (Pixabay, Hans)

Pewne ilości glutenu okazały się mieć "Chipsy Kukurydziane" marki Sonko z numerem partii 147.7 i datą minimalnej przydatności do 14.08.2023.

Chipsy, mimo określenia "kukurydziane", mają w składzie pszenicę
Chipsy, mimo określenia "kukurydziane", mają w składzie pszenicę (GIS)

Jak informuje GIS, producent produktu ustala przyczyny jego zanieczyszczenia glutenem we współpracy z dostawcami surowców. Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały próbki produktu i surowców. Producent uruchomił procedury wycofania produktu z rynku. Działania te monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

GIS ostrzega

Jak możemy przeczytać na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, spożycie tych chipsów może u osób z alergią bądź nietolerancją glutenu wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.

Chodzi tutaj przede wszystkim o osoby z celiakią i nietolerancją na gluten. Obie przypadłości zakładają, że spożywane produkty są całkowicie pozbawione glutenu. Nie mogą być produkowane w tych samych naczyniach czy też na tej samej linii produkcyjnej. W przeciwnym razie grożą im objawy typowe dla zatrucia pokarmowego, ale także bóle mięśniowo-stawowe, zmiany nastroju, a w skrajnych przypadkach także duszności i wstrząs anafilaktyczny.

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku tzw. nieceliakalnej nadwrażliwości dla gluten. Osoby, które na nią cierpią, mogą go spożywać ale w bardzo niewielkiej ilości. Nie muszą także dbać o to, aby produkty, które jedzą, były przygotowywane w pełni sterylnych warunkach, bez grama pszenicy na linii produkcyjnej.

Pasztet z glutenem

Kolejnym produktem, który nie przestrzega wymogów produktu bezglutenowego, okazał się pasztet z królika, produkowany przez P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis. Data przydatności do spożycia i zarazem jego numer partii to 17.11.2022. Osoby z celiakią i nietolerancją nie powinny spożywać tego pasztetu.

W tym przypadku, także jak w przypadku chipsów kukurydzianych, produkt miał na słoiku oznaczenie "produkt bezglutenowy".

Zobacz także: Wielka odwaga Ukraińców. Tak walczą o wolność na wschodzie kraju
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić