Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Masz w domu te chipsy? Niektórzy mogą się nimi poważnie zatruć

11

Główny Inspektorat Sanitarny wziął pod lupę produkty spożywcze z oznaczeniem jako "bezglutenowe". Niestety, jak się okazało, producentom nie można w pełni ufać. Gluten znalazł się chociażby w partii chipsów kukurydzianych.

Masz w domu te chipsy? Niektórzy mogą się nimi poważnie zatruć
Mimo określenia "chipsy kukurydziane", produkt zawiera gluten (Pixabay, Hans)

Pewne ilości glutenu okazały się mieć "Chipsy Kukurydziane" marki Sonko z numerem partii 147.7 i datą minimalnej przydatności do 14.08.2023.

Chipsy, mimo określenia "kukurydziane", mają w składzie pszenicę
Chipsy, mimo określenia "kukurydziane", mają w składzie pszenicę (GIS)

Jak informuje GIS, producent produktu ustala przyczyny jego zanieczyszczenia glutenem we współpracy z dostawcami surowców. Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały próbki produktu i surowców. Producent uruchomił procedury wycofania produktu z rynku. Działania te monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

GIS ostrzega

Jak możemy przeczytać na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, spożycie tych chipsów może u osób z alergią bądź nietolerancją glutenu wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.

Chodzi tutaj przede wszystkim o osoby z celiakią i nietolerancją na gluten. Obie przypadłości zakładają, że spożywane produkty są całkowicie pozbawione glutenu. Nie mogą być produkowane w tych samych naczyniach czy też na tej samej linii produkcyjnej. W przeciwnym razie grożą im objawy typowe dla zatrucia pokarmowego, ale także bóle mięśniowo-stawowe, zmiany nastroju, a w skrajnych przypadkach także duszności i wstrząs anafilaktyczny.

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku tzw. nieceliakalnej nadwrażliwości dla gluten. Osoby, które na nią cierpią, mogą go spożywać ale w bardzo niewielkiej ilości. Nie muszą także dbać o to, aby produkty, które jedzą, były przygotowywane w pełni sterylnych warunkach, bez grama pszenicy na linii produkcyjnej.

Pasztet z glutenem

Kolejnym produktem, który nie przestrzega wymogów produktu bezglutenowego, okazał się pasztet z królika, produkowany przez P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis. Data przydatności do spożycia i zarazem jego numer partii to 17.11.2022. Osoby z celiakią i nietolerancją nie powinny spożywać tego pasztetu.

W tym przypadku, także jak w przypadku chipsów kukurydzianych, produkt miał na słoiku oznaczenie "produkt bezglutenowy".

Zobacz także: Wielka odwaga Ukraińców. Tak walczą o wolność na wschodzie kraju
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego. Jest w Polsce. "Sieją strach"
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Leśnicy przeszukują lasy. Chodzi o groźne szkodniki
Jak zrobić czarny czosnek? Przepis na niezwykły dodatek do dań
Tak odstraszysz gołębie z balkonu. Prosty i skuteczny sposób
Uderzyła w Ukrainę. Miasto zaatakowane międzykontynentalną rakietą balistyczną
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić