Podwodna restauracja "Under" została otwarta w 2019 roku w norweskiej miejscowości Båly. To jak do tej pory pierwszy i jedyny taki lokal w Europie.
Menu oczywiście skupia się głównie na tym, co możemy dostać w wodzie. Są tam różne gatunki ryb, świeże skorupiaki, lokalne grzyby, a także sezonowe warzywa i owoce.
Niestety, ceny nie są niskie. Kilkudaniowa uczta kosztuje tam nawet 2000 koron norweskich, czyli ok. 900 zł
Integracja
Twórcy restauracji trzy lata po jej otwarciu postanowili pokazać, jak zmienił się widok panoramiczny z sali jadalnej. Okazało się, że... rozwinęło się tam morskie życie.
Restauracja została zaprojektowana tak, żeby z łatwością zintegrowała się z morskim środowiskiem. Szorstkość betonu sprawiła, że pełni rolę sztucznej rafy, na której zadomowiły się mięczaki i wodorosty - tłumaczą przedstawiciele studia Snøhetta, które podjęło się zaprojektowania restauracji w rozmowie z serwisem Dezeen.
Jesteśmy zachwyceni, widząc, jak to wszystko ożywa. Natura przejęła budynek i zamieszkała go - dodają.
Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.