pogoda
Warszawa
19°

Myjesz tak truskawki? Bosacka nie ma wątpliwości, że to błąd

14

Zastanawiasz się, w czym myć truskawki przed zjedzeniem, aby usunąć z nich wszystkie szkodliwe pestycydy? Znana dziennikarka Katarzyna Bosacka, zajmująca się kwestiami zdrowego żywienia, przestrzega przed moczeniem owoców w sodzie oczyszczonej. Wyjaśnia, dlaczego to poważny błąd.

Myjesz tak truskawki? Bosacka nie ma wątpliwości, że to błąd
Czy truskawki trzeba myć w sodzie oczyszczonej? (AKPA, FACEBOOK)

Katarzyna Bosacka zamieściła na swoim koncie na Facebooku kolejny pouczający post. Tym razem dziennikarka wzięła pod lupę truskawki, a konkretnie mycie ich w sodzie oczyszczonej.

Bosacka o truskawkach. Nie myj ich w sodzie oczyszczonej

Stanowczo odradziła tę metodę, jako sposób na pozbycie się zanieczyszczeń i pestycydów z owoców. Podkreśliła, że to mit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Jestem Matką Teresą polskiego żywienia"
NA ŻYWO
Fejk internetowy. Nie wierzyć! Nie rozpowszechniać! - grzmiała na Facebooku.

Bosacka przytoczyła też słowa ekspertki. "Nie ma badań potwierdzających, że mycie truskawek i innych owoców o miękkiej skórce w wodzie z sodą lub octem usunie z nich wszystkie pestycydy" - mówi dr n. med. Aleksandra Rutkowska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prezeska DetoxED.

Woda z sodą jest w stanie usunąć tylko część szkodliwych substancji (podobnie jak sama woda) - czytamy w poście Bosackiej.

Dziennikarka przypomniała, że pestycydów nie będą posiadały truskawki ekologiczne. Trzeba jednak liczyć się z tym, że słono za nie zapłacimy.

Czym są pestycydy?

"Pestycydy to grupa związków chemicznych, tak pochodzenia naturalnego (rośliny), jak i syntetycznego, które są wykorzystywane do niszczenia pasożytów roślin i zwierząt. Wykorzystuje się je także do zmniejszania ryzyka chorób roślin oraz zwalczania chwastów. Niektóre z nich są wykorzystywane w celach sanitarnych oraz leczeniu chorób u ludzi" - informuje strona "Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej".

Konieczność stosowania pestycydów wynika z zagrożenia plonów przez szkodniki oraz z rosnącej liczby konsumentów, a co za tym idzie – ze zwiększonego zapotrzebowania na żywność - dodaje "Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej".

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: PŁA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
33. miejsce na świecie. Wzrosła mediana wieku w Polsce
Wsiadła do Ubera. Tak zachował się kierowca. "Poczułam realny strach"
Zauważyła go operatorka monitoringu. Nie wiedział, że wszystko się nagrywa
Polskie lasy toną w oponach. Leśnicy są załamani
Analitycy ISW ostrzegają. Zamrożenie konfliktu nie wyklucza ataków Rosji
Tragedia w wodnym parku rozrywki. Nie żyje 2-latka
Stanowcza zapowiedź J.D. Vance'a. Mówi o Rosji i Ukrainie
Spędził 2,5 roku w rosyjskiej niewoli. Relacja Stanisława
Prowokacja chińskich myśliwców? Uchwycili je nad świętym miastem
Francuska prasa: Franciszek popełniał błędy w sprawie wojny w Ukrainie
13-letni Kacperek ważył 10 kg. Matka była poczytalna. Usłyszała zarzuty
Lądowali śmigłowcem na zieleni miejskiej. Pilot będzie miał problemy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić