Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Myjesz tak truskawki? Bosacka nie ma wątpliwości, że to błąd

14

Zastanawiasz się, w czym myć truskawki przed zjedzeniem, aby usunąć z nich wszystkie szkodliwe pestycydy? Znana dziennikarka Katarzyna Bosacka, zajmująca się kwestiami zdrowego żywienia, przestrzega przed moczeniem owoców w sodzie oczyszczonej. Wyjaśnia, dlaczego to poważny błąd.

Myjesz tak truskawki? Bosacka nie ma wątpliwości, że to błąd
Czy truskawki trzeba myć w sodzie oczyszczonej? (AKPA, FACEBOOK)

Katarzyna Bosacka zamieściła na swoim koncie na Facebooku kolejny pouczający post. Tym razem dziennikarka wzięła pod lupę truskawki, a konkretnie mycie ich w sodzie oczyszczonej.

Bosacka o truskawkach. Nie myj ich w sodzie oczyszczonej

Stanowczo odradziła tę metodę, jako sposób na pozbycie się zanieczyszczeń i pestycydów z owoców. Podkreśliła, że to mit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Jestem Matką Teresą polskiego żywienia"
Fejk internetowy. Nie wierzyć! Nie rozpowszechniać! - grzmiała na Facebooku.

Bosacka przytoczyła też słowa ekspertki. "Nie ma badań potwierdzających, że mycie truskawek i innych owoców o miękkiej skórce w wodzie z sodą lub octem usunie z nich wszystkie pestycydy" - mówi dr n. med. Aleksandra Rutkowska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prezeska DetoxED.

Woda z sodą jest w stanie usunąć tylko część szkodliwych substancji (podobnie jak sama woda) - czytamy w poście Bosackiej.

Dziennikarka przypomniała, że pestycydów nie będą posiadały truskawki ekologiczne. Trzeba jednak liczyć się z tym, że słono za nie zapłacimy.

Czym są pestycydy?

"Pestycydy to grupa związków chemicznych, tak pochodzenia naturalnego (rośliny), jak i syntetycznego, które są wykorzystywane do niszczenia pasożytów roślin i zwierząt. Wykorzystuje się je także do zmniejszania ryzyka chorób roślin oraz zwalczania chwastów. Niektóre z nich są wykorzystywane w celach sanitarnych oraz leczeniu chorób u ludzi" - informuje strona "Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej".

Konieczność stosowania pestycydów wynika z zagrożenia plonów przez szkodniki oraz z rosnącej liczby konsumentów, a co za tym idzie – ze zwiększonego zapotrzebowania na żywność - dodaje "Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej".

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: PŁA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić