Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Myjesz tak truskawki? Bosacka nie ma wątpliwości, że to błąd

14

Zastanawiasz się, w czym myć truskawki przed zjedzeniem, aby usunąć z nich wszystkie szkodliwe pestycydy? Znana dziennikarka Katarzyna Bosacka, zajmująca się kwestiami zdrowego żywienia, przestrzega przed moczeniem owoców w sodzie oczyszczonej. Wyjaśnia, dlaczego to poważny błąd.

Myjesz tak truskawki? Bosacka nie ma wątpliwości, że to błąd
Czy truskawki trzeba myć w sodzie oczyszczonej? (AKPA, FACEBOOK)

Katarzyna Bosacka zamieściła na swoim koncie na Facebooku kolejny pouczający post. Tym razem dziennikarka wzięła pod lupę truskawki, a konkretnie mycie ich w sodzie oczyszczonej.

Bosacka o truskawkach. Nie myj ich w sodzie oczyszczonej

Stanowczo odradziła tę metodę, jako sposób na pozbycie się zanieczyszczeń i pestycydów z owoców. Podkreśliła, że to mit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Jestem Matką Teresą polskiego żywienia"
Fejk internetowy. Nie wierzyć! Nie rozpowszechniać! - grzmiała na Facebooku.

Bosacka przytoczyła też słowa ekspertki. "Nie ma badań potwierdzających, że mycie truskawek i innych owoców o miękkiej skórce w wodzie z sodą lub octem usunie z nich wszystkie pestycydy" - mówi dr n. med. Aleksandra Rutkowska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prezeska DetoxED.

Woda z sodą jest w stanie usunąć tylko część szkodliwych substancji (podobnie jak sama woda) - czytamy w poście Bosackiej.

Dziennikarka przypomniała, że pestycydów nie będą posiadały truskawki ekologiczne. Trzeba jednak liczyć się z tym, że słono za nie zapłacimy.

Czym są pestycydy?

"Pestycydy to grupa związków chemicznych, tak pochodzenia naturalnego (rośliny), jak i syntetycznego, które są wykorzystywane do niszczenia pasożytów roślin i zwierząt. Wykorzystuje się je także do zmniejszania ryzyka chorób roślin oraz zwalczania chwastów. Niektóre z nich są wykorzystywane w celach sanitarnych oraz leczeniu chorób u ludzi" - informuje strona "Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej".

Konieczność stosowania pestycydów wynika z zagrożenia plonów przez szkodniki oraz z rosnącej liczby konsumentów, a co za tym idzie – ze zwiększonego zapotrzebowania na żywność - dodaje "Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej".

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: PŁA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polak zaginął w dżungli. Bliscy zabierają głos. "Będziemy napierać"
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Uwięzieni astronauci jeszcze nie wrócą do domu. Start Falcon 9 odwołano
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić