pogoda
Warszawa
14°
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

Najbardziej gorzki grzyb świata rośnie w Polsce. Najnowsze odkrycie

4

Gorzkobiałak trzoneczkowy, rosnący w polskich lasach, jest uznawany za najbardziej gorzki grzyb na świecie. Naukowcy odkryli w nim substancję, która może być najsilniejszą gorzką substancją znaną ludzkości.

Najbardziej gorzki grzyb świata rośnie w Polsce. Najnowsze odkrycie
Najbardziej gorzki grzyb świata rośnie w polskich lasach (Wikipedia, Jerzy Opioła)

Najważniejsze informacje

  • Gorzkobiałak trzoneczkowy to grzyb uznawany za najbardziej gorzki na świecie.
  • Naukowcy odkryli w nim oligoporynę D, substancję o ekstremalnej goryczy.
  • Grzyb rośnie na drzewach iglastych i drewnianych konstrukcjach.

Jak informuje serwis Zielona Interia Gorzkobiałak trzoneczkowy to grzyb, który można spotkać w polskich lasach. Grzyb ten rośnie na pniach drzew iglastych, takich jak świerki, jodły i sosny, a także na drewnianych konstrukcjach. Choć nie jest trujący, jego smak jest tak intensywnie gorzki — rekordowo gorzki.

Naukowcy zbadali gorzkobiałaka i odkryli w jego komórkach trzy nowe związki chemiczne. Jeden z nich, oligoporyna D, jest prawdopodobnie najsilniejszą gorzką substancją, jaką kiedykolwiek odkryto. Substancja ta aktywuje ludzki receptor gorzkiego smaku przy bardzo niskich stężeniach. Serwis "Science Alert" wskazuje, że już szczypta tej substancji dałaby się wyczuć rozpuszczona w basenie olimpijskim.

Gorzkobiałak wytwarza swoje gorzkie związki od 500 mln lat, co odstrasza zwierzęta przed jego spożywaniem. Dzięki temu grzyb jest chroniony przed zjedzeniem przez jelenie, sarny czy niedźwiedzie. Biała barwa grzyba dodatkowo ostrzega potencjalnych konsumentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Poranne pasmo Wirtualnej Polski, wydanie 15.04
NA ŻYWO

Znaczenie odkrycia

Jak podkreśla Zielona Interia, odkrycie oligoporyny D ma znaczenie nie tylko dla nauki o grzybach, ale także dla badań nad ludzkimi receptorami smaku. Może to pomóc w zrozumieniu, co wywołuje u nas odczuwanie goryczy i jak różne substancje wpływają na nasze zmysły.

Gorzkobiałak trzoneczkowy to fascynujący przykład adaptacji w świecie przyrody. Jego ekstremalna gorycz jest nie tylko ciekawostką, ale także kluczem do dalszych badań nad smakiem i jego percepcją przez ludzi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić bakłażana z patelni? Ten przepis to hit
Była 11:44 na plaży w Krynicy. Już się pojawiły nad Bałtykiem
Iga Świątek triumfuje w Madrycie. Odnalazła "swoją grę"
Wysłannik Trumpa jest już w Moskwie. Spotka się z Putinem
Jak pasteryzować zupę? Bardzo prosty sposób
Drony, policja i snajperzy. Rzym gotowy na pogrzeb papieża
Samolot leciał do Krakowa. Przeszkodził mu ptak
Kierowca taksówki zawisł na krawężniku. Miał 3,6 promila
Niemcy piszą o wypadku Polaków na A1. Chcieli wyprzedzić ciężarówkę
Piękna wyspa ma dość niepokornych turystów. Wprowadza surowe przepisy
Koszulka Kobe'go Bryanta sprzedana. Tyle za nią zapłacono
Mąż Beaty Klimek zbiera pieniądze na prawnika. "Nie miałem wyboru"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić