pogoda
Warszawa
17°
Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga | 
aktualizacja 

Nawet 400 zł za kilogram. Chwalą się pełnym koszem. "To jest ich czas"

44

W sieci pojawia się coraz więcej zdjęć z udanych, tegorocznych grzybobrań. Do koszyków trafiają smardze. - Obecnie są bardzo poszukiwane, można zbierać ich bardzo dużo. To wiosenne okazy - mówi o2.pl Justyn Kołek, grzyboznawca. Ale uwaga, grzyb ten jest pod ochroną i można go w Polsce zbierać tylko w określonych miejscach.

Nawet 400 zł za kilogram. Chwalą się pełnym koszem. "To jest ich czas"
Justyn Kołek mówi o smardzach. Gdzie ich szukać? (Facebook, Lasy Państwowe)

Profile grzybiarskie w mediach społecznościowych zalewają zdjęcia smardzów. To właśnie teraz, ku uciesze miłośników leśnych wypraw, rosną te grzyby. Grzybiarze w sieci dzielą się doświadczeniami oraz informują, gdzie i kiedy najlepiej wyruszyć na zbiory. Jak się okazuje, kwiecień i maj to dobry okres na poszukiwanie smardzów. Musi być jednak wilgotno.

To jest ich czas. Obecnie są bardzo poszukiwane, można zbierać ich bardzo dużo. Zwłaszcza tam, gdzie nie było mrozów. To wiosenne okazy - mówi o2.pl Justyn Kołek, edukator i grzyboznawca.

Kołek dodaje, że smardze są smaczne i drogie. Kilogram kosztuje 400 zł, za suszone płaci się nawet w tysiącach.

Trzeba pamiętać, że nie wolno zbierać ich w lesie. Można jedynie na posiadłościach, ogrodach czy w przestrzeni miejskiej. Rosną tam, gdzie wysypana jest kora sosnowa. Mają smak orzechowy. Można ich spróbować w ekskluzywnych restauracjach, ale muszą to przyrządzać fachowcy - mówi nam Justyn Kołek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wiktor Dyduła wspomina okres, gdy zarabiał grając na ulicy: "Często nikt się nie zatrzymywał i nie wrzucał kasy"
NA ŻYWO

Ekspert ostrzega, że smardze można pomylić z piestrzczenicą kasztanowatą, która podczas gotowania uwalnia opary mogące podrażnić oczy i gardło. Jak dodaje, smardzówki mają kapelusz i główkę podobną do plastra miodu. Piestrzenica jest pustawa i ma podłużne połączenia w środku.

x
Użytkownik profilu Fungi.pl na Facebooku pochwalił się swoimi wiosennymi zbiorami. (Facebook, Fungi.pl)
Grzyby można zbierać cały rok. Wielu osobom kojarzą się tylko z latem i jesienią. W zimę można znaleźć np. boczniaki - dodaje Kołek w rozmowie z o2.pl.

Zakaz zbierania w lasach. Grzyboznawca krytykuje

Jak przekonuje Wiesław Kamiński, smardze w tym roku pojawiają się nieco później. Wszystko ze względu na pogodę. Nasz rozmówca krytykuje również przepis zakazujący zbierania smardzów w lasach. Mandat za nielegalne zbieranie tego grzyba może wynieść nawet 5 tys. złotych. Zakazu nie ma w krajach sąsiednich, Słowacji, Czechach czy na Litwie.

Od 25 lat jeżdżę na Słowację. Samo zbieranie smardzów nie powoduje, że jest ich mniej. W USA organizowane są festiwale i ludzie zbierają je masowo co roku w tych samych rejonach - mówi grzyboznawca.

Ekspert podpowiada, że ten rodzaj grzybów dobrze smakuje z sosem śmietanowym i makaronem. Spotkał je też podane z nadzieniem z koziego sera. - Smardz ma wybitnie mięsny smak - przekonuje.

Mateusz Kaluga, dziennikarz o2.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Giorgia Meloni będzie przekonywać Trumpa. To jest jej główny cel
"Bardzo smutny widok". Tylko spójrz, co zrobiła gołębica
Pijani rodzice zajmowali się niemowlęciem. Policja uratowała dziecko
Nagranie w sieci. Zapłakana Rosjanka mówi o dobijaniu rannych żołnierzy na froncie
Nagrali oceanicznego giganta. "To było bardzo ekscytujące"
Niemcy ruszą do Polski? 18 kwietnia może zrobić się tłoczno
Takie słowa w Białym Domu. Trump uważa, że Putin chce zakończyć wojnę
Anna Lewandowska pokazała, co zrobił kibic Roberta. Zdjęcie obiegło świat
Pożary traw zagrażają rzadkim gatunkom. Ekolodzy alarmują
Dotrze do Polski. Kulminacja już 17 kwietnia
Skandal w polskiej armii? Poszło o kolor ust. Jest reakcja sztabu generalnego
Ekspertka o europejskiej armii. "Yeti" i "never ending story"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić