Niemal 500 osób w szpitalach. Ogórki przyczyną epidemii

5

W Stanach Zjednoczonych wybuchła epidemia salmonelli, którą potwierdzono u setek osób. Eksperci ostrzegają, że liczba zakażonych może być znacznie wyższa. Wiele osób mogło nie zgłosić się do lekarza, a u części zainfekowanych objawy choroby mogły jeszcze się nie ujawnić, co utrudnia pełne oszacowanie skali epidemii.

Niemal 500 osób w szpitalach. Ogórki przyczyną epidemii
W USA panuje epidemia salmonelli. Już 500 osób zachorowało (Pixabay)

Amerykańska Agencja ds. Kontroli i Zapobiegania Chorobom opublikowała szczegółowe raporty na temat wybuchu epidemii Salmonelli, która dotknęła 31 stanów. Wywołały ją skażone ogórki, dystrybuowane przez kilka różnych firm na terenie całych Stanów Zjednoczonych.

Do tej pory potwierdzono zakażenie u setek osób, jednak liczba ta może być znacznie zaniżona. Eksperci zwracają uwagę, że wielu chorych mogło nie zgłosić się do lekarza, co utrudnia pełne oszacowanie skali problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sezon w pełni, a ogórki kosztują krocie

Epidemia salmonelli w USA

Z informacji przekazanych przez ABC News wynika, że ogórki wywołały zakażenie Salmonellą u dokładnie 449 osób w 31 stanach USA. Dane epidemiologiczne jasno wskazują na skażone ogórki jako źródło zakażeń.

W wyniku przeprowadzonych badań federalna agencja zidentyfikowała "wiele wspólnych czynników", takich jak miejsca i czas wystąpienia choroby, demograficzny profil osób zakażonych oraz rodzaj żywności, którą spożyli przed zachorowaniem. Te podobieństwa pozwoliły na ustalenie, że to właśnie skażone ogórki są odpowiedzialne za wybuch epidemii.

Rzeczywista liczba osób zakażonych w tej epidemii prawdopodobnie znacznie przewyższa oficjalne statystyki. Jak informuje Polsat News, "dzieje się tak, ponieważ wiele osób wraca do zdrowia bez konieczności konsultacji medycznej i nie jest badanych pod kątem obecności Salmonelli. Dodatkowo, najnowsze przypadki mogą jeszcze nie być zgłoszone."

Typowe objawy zakażenia Salmonellą obejmują biegunkę, gorączkę oraz skurcze żołądka. Symptomy te zazwyczaj pojawiają się od kilku godzin do sześciu dni po spożyciu skażonej żywności. W wielu przypadkach objawy są na tyle łagodne, że chorzy nie zgłaszają się do lekarza, co utrudnia pełne oszacowanie skali epidemii i powoduje, że liczba zakażonych może być znacznie wyższa, niż wskazują oficjalne dane.

Autor: MAWI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić