Naukowcy z Edynburga pracują nad rozwiązaniem problemu zanieczyszczenia środowiska. Dlatego też zmutowali enzymy, które rozkładają polimer politereftalanu etylenu stosowany przy produkcji plastikowych butelek do napojów. Dzięki temu powstał kwas tereftalowy (TA), który później przekształcono w wanilinę.
Plastik zamieniony w aromat waniliowy
Wanilina to środek chemiczny stosowany głównie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Najbardziej kojarzony jest z aromatem waniliowym używanym w kuchni.
Po raz pierwszy użyto biologii do przeróbki odpadów plastikowych na wartościową przemysłowo substancję chemiczną o bardzo ciekawej konsekwencji dla ekonomii – powiedziała dla "The Guardian" Joanna Sandler z uniwersytetu w Edynburgu.
Badacze zamierzają dalej pracować nad swoim projektem. Chcą w przyszłości przetwarzać większe ilości plastiku. Planują także stworzyć inne substancje poza waniliną
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.