Niezwykły grzyb "palce diabła" można na niego trafić w polskich lasach

0

Okratek australijski, czyli grzyb znany jako palce diabła to rzadki, ale fascynujący okaz, który można spotkać w polskich lasach. Jego osobliwy wygląd i intensywny zapach przyciągają zarówno ciekawskich natury, jak i doświadczonych grzybiarzy.

Niezwykły grzyb "palce diabła" można na niego trafić w polskich lasach
Niezwykły grzyb "palce diabła" można na niego trafić w polskich lasach (Wikipedia)

Grzyby od zawsze wzbudzały zainteresowanie ludzi ze względu na swoje niezwykłe kształty, kolory, a niekiedy i właściwości. Jednym z najciekawszych i najbardziej intrygujących przedstawicieli królestwa grzybów jest okratek australijski, popularnie nazywany "palcami diabła".

Grzyb ten, choć rzadko spotykany, potrafi wywołać niemałe emocje u tych, którzy natkną się na niego podczas wędrówek po lesie. Przyciąga uwagę nie tylko swoim wyglądem, ale też intensywnym, nieprzyjemnym zapachem.

Okratek australijski charakteryzuje się niezwykłym, wręcz przerażającym wyglądem. Jego owocniki na początku rozwoju mają kształt jaja, które z czasem pęka, ukazując czerwone macki przypominające palce diabła lub macki ośmiornicy. To właśnie te macki nadają grzybowi jego potoczną nazwę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sezon grzybowy w pełni. Rady eksperta, które mogą uratować życie

Powierzchnia owocnika jest lekko śluzowata i pokryta ciemnymi plamami, co dodatkowo potęguje wrażenie czegoś zgoła niesamowitego. Zapaleni grzybiarze oraz spacerowicze często zauważają ten grzyb z daleka nie tylko z powodu jego wyglądu, ale i zapachu.

Palce diabła wydzielają intensywną woń gnijącego mięsa, który ma przyciągać owady przenoszące zarodniki. Istny majstersztyk przystosowania ewolucyjnego, choć dla ludzkiego nosa jest mocno nieprzyjemny.

Skąd pochodzą palce diabła?

Okratek australijski, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Australii, jednak na początku XX wieku trafił również do Europy. W Polsce został po raz pierwszy zauważony w latach 70. XX wieku w okolicach Biłgoraja. Obecnie można go spotkać głównie w górskich rejonach, takich jak Bieszczady czy Sudety, niemniej zdarzają się przypadki znalezisk także na nizinnych terenach.

Czy "palce diabła" to grzyb jadalny?

Nie wszyscy wiedzą, że "palce diabła" są grzybem jadalnym. Choć jego degustacja może być wyzwaniem - przerażąjący wygląd i zapach padliny sprawia, że amatorów tego przysmaku znajdzie się niewielu.

Autor: BAN
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić