Jak grill to musi być tradycyjna kiełbasa. Coraz częściej jednak obserwuje się, że na ruszt trafiają coraz to bardziej różnorodne produkty.
Grillowanie niektórych z nich nie jest jednak najlepszym pomysłem. Dlaczego? Tracą one nie tylko smak, ale co ważniejsze, mogą okazać się niebezpieczna dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czego nie powinno się grillować?
Z mięsnych przysmaków często decydujemy się grillować boczek. Okazuje się, że ten sposób przyrządzenia go jest niezdrowy i niebezpieczny.
Sam kapiący tłuszcz może wywołać zapłon. Oprócz tego grillowany boczek wytwarza szkodliwe dla zdrowia substancje.
Kotlety wieprzowe wbrew pozorom także nie pasują, by umieścić je na ruszcie. Mięso w ten sposób przyrządzone bardzo szybko wysycha, przez co później staje się dość twarde i z pewnością nie każdemu swym smakiem przypadnie do gustu.
Z kolei grillowanie ryby na nieosłoniętym ruszcie może spowodować, że mięso przyklei się do rusztu i zwyczajnie rozpadnie. By do tego nie dopuścić, można zastosować pewien trik. Należy najpierw położyć plastry cytryny i dopiero później na nich umieścić rybę.
Na grillowym ruszcie warto też unikać sałaty. Niektóre odmiany takie jak np. sałata bostońska, czy czerwona nie nadają się do obróbki cieplnej. Umieszczenie jej na grillu doprowadzi do zwiędnięcia, a dodatkowo w smaku będzie bardzo gorzka.
Zamiast niej można sięgnąć po sałatę rzymską, która świetnie poradzi sobie z wysoką temperaturą.
Czytaj także: Bierzesz takie leki? Truskawek unikaj jak ognia
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.