Każdy wie, że produkty takie jak mleko, kurczak czy jaja są przechowywane w lodówce. Niestety, wielu z nas popełnia błędy i do naszej lodówki zazwyczaj trafiają produkty, które nigdy nie powinny się w niej znaleźć.
W lodówce nie powinny się znaleźć przede wszystkim większość owoców i warzyw. Nie wkładajmy zatem arbuz, dynię, cebulę, ziemniak, jabłko, banany, czosnek lub awokado. Nie warto też przechowywać niektórych sosów pikantnych (np. tabasco) oraz słodkich kremów jak Nutella.
W chłodziarce nie można też trzymać keczupu. Poza lodówką trzymajny też oliwę z oliwek, zioła i przyprawy czy zamknięte puszki z tuńczykiem. Niektóre produkty po umieszczeniu w chłodziarce tracą swoje cenne własności, smak lub po prostu się niszczą. Zdziwić może ketchup, który po otwarciu nie powinien się tam znaleźć ze względu na zawarte w nim pomidory. Ocet w zupełności wystarczy do zakonserwowania produktu. To samo tyczy się korniszonów.