Według ustaleń Centrum Kontroli i Prewencji Chorób USA bakteriami salmonelli zakaziło się łącznie 640 osób. Spośród nich do szpitala trafiło co najmniej 85 chorych.
Epidemia salmonelli w Stanach Zjednoczonych
Eksperci z Agencji Żywności i Leków ustalili, że wszyscy chorzy jedli cebulę pochodzącą od Thomson International Inc. Firma wydała oficjalne ostrzeżenie, aby nie spożywać żadnej z oferowanych przez nią odmian cebuli – zarówno czerwonej, białej, żółtej, jak i cukrowej. Jeśli ktoś znajdzie takie produkty w swojej lodówce, powinien je czym prędzej wyrzucić.
Aby być bezpiecznymi, nie jedzcie cebuli ani innych potraw i nie próbujcie jej gotować – cytuje treść ostrzeżenia Agencji Żywności i Leków CNN.
Cebula od Thomson International Inc. jest dostępna w wielu popularnych sieciach sklepów. Nie wszyscy zakażeni sami kupili cebulę – niektórzy zjedli ją jako jeden ze składników pizzy czy innej potrawy.
Przeczytaj także: Nowa tajemnicza choroba atakuje dzieci. Epidemia jeszcze w tym roku? Już ostrzegają
Do objawów zakażenia salmonellą należą biegunka, gorączka czy skurcze żołądka. Występuje ono od 6 godzin do 6 dni od kontaktu z bakterią. Na ciężki przebieg choroby najbardziej narażone są osoby poniżej 5. i powyżej 65. roku życia. Niebezpiecznym czynnikiem może być również osłabiony układ odpornościowy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.