Otwarcie restauracji, barów i kawiarni nie dotyczy wszystkich regionów. Nastąpiło w tych częściach kraju, w których epidemia koronawirusa jest dość dobrze opanowana. Tak jest m.in. na Wyspach Kanaryjskich i Balearach. W dużych miastach, takich jak Madryt, Barcelona, Malaga, Walencja czy Granada, restauracje pozostają zamknięte.
Z otwarcia lokali cieszy się w sumie ponad połowa spośród 47 milionów mieszkańców Hiszpanii. W regionach, w których to nastąpiło, dopuszczalne są od poniedziałku 10-osobowe zgromadzenia. Ludzie mogą się też bez ograniczeń poruszać w swoich prowincjach. Ponadto po raz pierwszy od blisko dwóch miesięcy otwarto muzea, siłownie i hotele.
Zobacz też: III etap odmrażania gospodarki. Emilewicz: wytyczne dla restauracji i fryzjerów w tym tygodniu
Odmrażanie gospodarki w Hiszpanii
Droga ku normalności w Hiszpanii będzie się składać z 4 etapów. Otwarcie restauracji nastąpiło w tych regionach, którym zezwolono na przejście do etapu 1. Madryt i ww. miasta pozostają na etapie "zero".
To cios dla naszej gospodarki. Jeśli będzie to wyglądało tak, jak wskazują eksperci, wirus pozostanie tu jeszcze przez rok do dwóch lat – powiedziała prezydent Wspólnoty Madrytu Isabel Díaz Ayuso, którą cytuje agencja Reutera.
Koronawirus w Hiszpanii
W kraju stwierdzono ponad 224 tys. przypadków koronawirusa i przeszło 26 tys. zgonów. Hiszpania wprowadziła jedne z najbardziej surowych obostrzeń w Europie. Dzieci poniżej czternastego roku życia przez sześć tygodni nie mogły wychodzić z domu. Na 26 maja wstępnie planowane jest częściowe otwarcie niektórych szkół.
Kiedy otwarcie restauracji w Polsce?
Nie ma na razie konkretnej daty otwarcia restauracji i kawiarni w Polsce, ale w tym tygodniu rząd może ogłosić termin trzeciego etapu luzowania obostrzeń. Etap ten ma dotyczyć właśnie gastronomii, a także salonów fryzjerskich i kosmetycznych oraz wydarzeń sportowych bez udziału publiczności.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.