Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Pani Ewa poszła na grzyby w lutym. Wróciła z pełnym koszykiem

22

W polskich lasach grzyby można znaleźć również zimą. Autorka bloga "Leśne wojaże", pani Ewa z ostatniego grzybobrania wróciła z pełnym koszykiem boczniaków ostrygowatych. "Smak i aromat jest o niebo lepszy niż tych sklepowych" - przekonuje mieszkanka Koszalina.

Pani Ewa poszła na grzyby w lutym. Wróciła z pełnym koszykiem
Boczniaki. Zdjęcie podglądowe. (Lasy Państwowe)

W okresie jesiennym i zimowym w naszych buczynach owocują boczniaki, najczęściej boczniak ostrygowaty. Jest to grzyb nadrzewny porażający żywe i osłabione drzewa liściaste, a także pniaki i leżaninę.

Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze. W celach konsumpcyjnych uprawiany jest na słomie lub drewnie. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne, obniża poziom cukru i cholesterolu, jest także źródłem wielu witamin i białka. Należy do najczęściej uprawianych i sprzedawanych na świecie.

Pani Ewa z Koszalina w okolicy jeziora Hajka (woj. zachodniopomorskie) nawet w lutym znalazła "drzewko szczęścia", na których było pełno boczniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie
"Mniej doświadczeni grzybiarze mogą pomylić boczniaka ostrygowatego z łycznikiem późnym. Co ważne, wybierając się na poszukiwania boczniaka ostrygowatego, nie trzeba z uwagą przeczesywać leśnej ściółki. Wystarczy spojrzeć... na drzewa, a konkretnie na martwe drewno drzew liściastych - grabu, brzozy, orzecha włoskiego, topoli, buku, wierzby, czy robinii akacjowych" - tłumaczy pani Ewa.

W Polsce boczniak znany jest tylko dzięki uprawie (na drewnie, trocinach, słomie i innych podłożach), natomiast w lesie - mimo pospolitego występowania - praktycznie nie jest zbierany. Jest to smaczny i wartościowy gatunek, nadający się m.in. do duszenia, smażenia, marynowania oraz jako grzyb domieszkowy.

Boczniaki to bardzo smaczne, a nawet zdrowe grzyby. Można je smażyć a'la schabowe, zrobić z nich flaczki.... są przepyszne! Można je też dusić, gotować, a malutkie sztuki marynować - radzi autorka bloga "Leśne wojaże".
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić