W maju rozpoczyna się sezon na wiele jadalnych gatunków grzybów. Pani Ewa z Koszalina w okolicy jeziora Hajka (woj. zachodniopomorskie) znalazła już pierwsze w tym roku kurki.
No kochani dzieje się pierwsze w tym roku okazy pieprznika jadalnego vel kurki. Ależ radość - informuje na swoim blogu miłośniczka grzybobrania.
Sezon na kurki rozpoczyna się zwykle w maju i trwa aż do listopada. Popularna ze względu na aromat, smak i trwałość kurka często gości na polskich stolach, dlatego jest tak poszukiwana przez grzybiarzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurka, czyli pieprznik jadalny to grzyb występujący w lasach iglastych i liściastych. Rośnie zarówno gromadnie, masowo, jak i pojedynczo. U młodych owocników kapelusz jest okrągły, następnie staje się wypukły z lejkowatym zagłębieniem i nieregularnie podwiniętym brzegiem, z listewkami mocno zbiegającymi na trzon, barwy od jasnożółtej do żółtej.
Powierzchnia jest matowa i gładka. Trzon jest cylindryczny, pełny, zwężający się ku podstawie, krótki o żółtawej barwie. Miąższ o zwartej konsystencji, kruchy i łamliwy. Zapach przyjemny owocowy, smak delikatnie ostry, pieprzny.
Kurka potrafi być mylony z niejadalną lisówką pomarańczową tzw. fałszywą kurką, występującą od września do listopada, w lasach iglastych i mieszanych. Lisówka posiada kapelusz białawy do pomarańczowego, lekko filcowaty. Blaszki pomarańczowo-żółte, trzon cienki, wiotki, wysmukły. Jest grzybem niejadalnym, wywołującym zaburzenia trawienne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.