"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - czytamy w komunikacie GIS.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki "Stówki" 100%, 200 g, Sokołów
Numer partii: C32541
Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, natomiast organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania parówek.