Użytkowniczka TikToka o nazwie "blogkokoszki" podzieliła się radą, która może okazać się bardzo pomocna dla początkujących grzybiarzy. Według autorki nagrania jest to najważniejsza zasada podczas grzybobrania.
Czytaj także: Pokazał ceny warzyw w Kauflandzie. Mamy komentarz sieci
Pierwsza i najważniejsza zasada podczas zbierania grzybów. Gdy znajdziesz starego grzyba, który już się do niczego nie nadaje, nie odpuszczaj, bo to znak, że w tym miejscu jest pełno dobrych grzybów, nadających się do wszystkiego - tłumaczy tiktokerka.
Jak widzimy na nagraniu, obok starego borowika rośnie pełno młodych grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto również pamiętać, by na grzybobranie zabrać ze sobą kosz wiklinowy, czy też łubiankę oraz nożyk, którym będziemy czyścić wykręcone grzyby.
Nie należy zbierać okazów w torby foliowe i siatki plastikowe, które nie przepuszczają powietrza, ponieważ powodują one zaparzanie grzybów, a w konsekwencji przyspieszają ich psucie. Nawet jadalne okazy mogą wytwarzać wtedy szkodliwe substancje - tłumaczy sanepid.
Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?
To pytanie pojawia się wśród wielu początkujących grzybiarzy. Jak tłumaczą leśnicy Lasów Państwowych spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych.
Możemy także delikatnie podważyć owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.
Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.