Według badań przeprowadzonych przez naukowców aspartam, sztuczny słodzik powszechnie dodawany do napojów dietetycznych, słodyczy i keczupu, może przyczyniać się do odkładania tłuszczu w tętnicach.
W eksperymencie myszy były karmione codzienną dawką aspartamu przez 12 tygodni, odpowiadającą spożyciu trzech puszek napojów dietetycznych przez człowieka. W porównaniu z grupą kontrolną, u tych myszy zaobserwowano większe odkładanie się tłuszczu w tętnicach oraz wyższy poziom stanu zapalnego - oba te czynniki są oznakami chorób sercowo-naczyniowych.
Czytaj także: Podwyżka renty alkoholowej. Kto może na nią liczyć?
Choć badanie było przeprowadzone na myszach, autorzy podkreślają, że wyniki mogą mieć poważne implikacje dla ludzi ze względu na powszechność stosowania sztucznych słodzików.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Profesor Yihai Cao, główny autor badania, stwierdził: "Sztuczne słodziki przeniknęły do niemal wszystkich rodzajów żywności, dlatego musimy znać ich długoterminowy wpływ na zdrowie".
Niektórzy eksperci, cytowani przez "Daily Mail", z zaniepokojeniem przyjęli wyniki. Profesor Mark Wahlqvist z Uniwersytetu Monash w Australii nazwał je "niepokojącymi" i zasugerował ograniczenie stosowania substytutów cukru.
Sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Naukowcy zabrali głos
Jednak inni naukowcy apelują o ostrożność w interpretacji wyników. Profesor Oliver Jones z RMIT University w Melbourne zwraca uwagę na ograniczenia badania, takie jak wykorzystanie myszy genetycznie podatnych na choroby serca oraz brak dokładnych pomiarów spożycia aspartamu przez zwierzęta.
Brytyjscy eksperci również podkreślają potrzebę dalszych badań na ludziach. Profesor Naveed Sattar z Uniwersytetu w Glasgow powiedział: - Dopóki nie zostaną przeprowadzone badania na ludziach, pozostaję spokojny w kwestii spożycia słodzików jako alternatywy dla napojów słodzonych cukrem.
Kwestie dotyczące wpływu sztucznych słodzików na zdrowie serca budzą wątpliwości od lat. W 2022 roku francuskie badanie wykazało, że osoby spożywające 78 mg słodzików dziennie, co odpowiada połowie puszki napoju dietetycznego, miały o 10 procent wyższe ryzyko zawału serca i o 20 procent wyższe ryzyko udaru mózgu.
Mimo to krytycy podkreślają, że takie badania są obserwacyjne i nie dowodzą bezpośredniego związku przyczynowego. Ponadto Światowa Organizacja Zdrowia w 2023 roku sklasyfikowała aspartam jako "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi", ale zaznaczyła, że ryzyko dotyczy jedynie bardzo wysokiego spożycia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.