Jad pszczeli uznawany jest za jeden z najcenniejszych produktów pochodzących od pszczół. Stosowany jest w leczeniu reumatycznego zapalenia stawów, zwyrodnień, czy paradontozy, świetnie sprawdza się też w przypadku blizn pooperacyjnych i trudno gojących się ran.
Ciekawe są także metody pozyskiwania tego specyfiku. Uzyskuje się go poprzez pozostawienie trucizny na szkle przez naelektryzowane wcześniej pszczoły. Jad jest następnie zeskrobywany ze szkła i przechowywany.
Czytaj także: Pszczoły zaatakowały Kukiza. Polityk pokazał ślady
Metodę tę wykorzystał turecki pszczelarz Kadir Özer. Mężczyzna postanowił kontynuować tradycje rozpoczęte przez swoich przodków i założył pasiekę. Szybko zorientował się, że pszczeli jad ze względu na przepisy jest trudno dostępny w Europie, gdzie osiąga zawrotne ceny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pszczelarstwo w naszym regionie nie jest dochodowym zawodem. Dlatego nie możemy zarabiać tylko zajmując się produkcją miodu, więc zdecydowaliśmy się na produkcję jadu pszczelego - tłumaczył na łamach portalu ekonomi.haber7.
Pszczelarz dodał, że ponieważ jad jest produktem bardzo trudnym do wyprodukowania, to jego cena musi być bardzo wysoka. Jak bardzo?
Kilogram jadu osiąga na rynku 100 tysięcy dolarów. Powodem tego jest to, że trucizna ta jest stosowana zwłaszcza w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Jest stosowany w wielu dziedzinach, od zdrowia ludzkiego po higienę osobistą, a każdego dnia przeprowadzane są eksperymenty w różnych dziedzinach - wyjaśnia mężczyzna.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.