Pikantna chińska zupa czosnkowa rozgrzeje i ukoi zmęczony chorobą organizm. Bulion z dodatkiem kapusty pak choi i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i pyszny, sprawdzi się idealnie, nawet gdy przeziębienie odbiera apetyt.
Czytaj także: Przepis na proste curry. Obiad idealny na jesień
Przepis na chińską zupę czosnkową. Potrzebne składniki
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 5 ząbków czosnku
- 2 kapusty pak choi
- 10 pieczarek
- 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
- 200 g pszennego makaronu jajecznego
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka imbiru, startego
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1/8 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki sosu sojowego
Czytaj także: Przepis, który podbił TikToka. Musisz tego spróbować!
Przepis na chińską zupę czosnkową. Sposób przygotowania
- Czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki pokrój w plasterki, cebulkę posiekaj, a kapustę pokrój na kawałki wielkości kęsa.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, imbir, chili i kurkumę. Smaży około 1 minutę.
- Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż puszczą sok.
- Dodaj kapustę pak choi. Smaż jeszcze 1 minutę.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Jajka ugotuj na miękko.
- Gotową zupę przypraw sosem sojowym i połową posiekanej zielonej cebulki.
- Zupę rozlej do misek. Do każdej porcji dodaj po 1 jajku przekrojonym na pół i makaron.
Zupę udekoruj pozostałą cebulką. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Czytaj także: Domowe cukierki mordoklejki. Tylko 3 składniki
Zobacz także: Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl