Najlepszym okresem dla grzybiarzy jest połowa lata i jesień. W tym czasie w lasach pojawia się większość popularnych gatunków grzybów, takich jak podgrzybki, maślaki, koźlarze. Z kolei kanie pojawiają od lipca do listopada, z największym wysypem we wrześniu. Jednak, jak się okazuje, grzyby te mogą pojawić się także w czerwcu.
"Czy to początek sezonu grzybowego? Ciężko powiedzieć, ale z całą pewnością pojawiły się kanie czubajki. Przez wielu grzybiarzy opiekane w panierce kanie są wyjątkowo porządne" - przekazało w mediach społecznościowych Nadleśnictwo Kędzierzyn.
Czubajka kania, należąca do rodziny pieczarkowatych, jest ceniona w polskiej kuchni za wyjątkowy smak. Jak można zauważyć na załączonych przez leśników zdjęciach, ktoś znalazł imponujące okazy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czubajka kania jest powszechnie spotykana w lasach, na łąkach, polanach oraz przy drogach w całej Polsce. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy zbierane przez nas grzyby to rzeczywiście kanie, warto rozważyć hodowlę tych grzybów w swoim ogrodzie.
Czytaj także: Awizo odejdzie do lamusa? Nadchodzi rewolucja na poczcie
Jak wygląda kania czubajka?
Kania charakteryzuje się dużym kapeluszem, który może osiągać nawet 30 cm średnicy. Na jego powierzchni znajdują się brązowawe łuski przypominające pióra. Kolor kapelusza jest biały lub beżowy, a od skórki odstają blado-brązowe łuski. Brzegi kapelusza są zazwyczaj białe i postrzępione.
Trzon kani może dorastać do 40 cm wysokości i mieć średnicę do 2 cm. W górnej jego części znajduje się ruchomy, kremowy pierścień. U podstawy trzon kani jest grubszy. Miąższ jest biały - w kapeluszu miękki i gąbczasty, natomiast w trzonie włóknisty.
Kapelusz kani charakteryzuje się łagodnym, nieco orzechowym smakiem. Grzyb ten najczęściej przygotowuje się podobnie jak kotlety schabowe. Kanię moczy się w mleku, a następnie smaży w panierce z bułki tartej i jajka. Czubajka kania jest ciężkostrawnym grzybem, więc przed spożyciem warto ją drobno pokroić. Kapelusz kani nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania oraz suszenia.
Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego?
Czubajka kania to grzyb, który można łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do identyfikacji, nie należy spożywać grzyba. Najlepiej udać się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie specjaliści mogą ocenić zebrane grzyby.
Warto pamiętać, że kapelusz kani jest kremowy z brązowymi łuskami i charakterystycznym garbem na środku. Z kolei kapelusz muchomora sromotnikowego jest gładki i ma kolor oliwkowy, białożółty, a starsze egzemplarze mogą być zielone, żółte lub szare. Dodatkowo, niektóre odmiany muchomora mają białe kapelusze, co jeszcze bardziej utrudnia ich odróżnienie od czubajki kani.