Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
JM | 

Pomylili grzyby. Śmierć 4 osób w Wielkopolsce. Jak odróżnić kanię od muchomora?

18

W Wielkopolsce cztery osoby zmarły po spożyciu grzybów zakupionych na targowisku. Grzyby sprzedawane na bazarze jako kanie i gąski okazały się muchomorami sromotnikowymi. Jak zatem odróżnić trujące gatunki od jadalnych?

Pomylili grzyby. Śmierć 4 osób w Wielkopolsce. Jak odróżnić kanię od muchomora?
We Wrześniu cztery osoby zmarły po spożyciu muchomora sromotnikowego. (Wikimedia Commons)

Policja bada sprawę sprzedaży muchomorów sromotnikowych na targowisku we Wrześni. Na skutek spożycia tych grzybów zmarły cztery osoby - 44-letni mężczyzna, jego 70-letnia matka, a także dwie siostry w wieku 81 i 69 lat. Wszyscy mieszkali na tym samym osiedlu we Wrześni.

Trujące muchomory sromotnikowe

Muchomory sromotnikowe to wyjątkowo niebezpieczne grzyby. Ich spożycie bardzo często kończy się tragicznie. Organizm nie reaguje od razu na zawarte w nich toksyny, a kiedy pojawiają się pierwsze objawy, zazwyczaj jest już za późno na ratunek.

Kanie a muchomory sromotnikowe. Jak uniknąć pomyłki?

Niedoświadczeni grzybiarze mogą bardzo łatwo pomylić sromotniki z kaniami, które są grzybami jadalnymi. Warto poznać kilka wskazówek, które umożliwią bezpieczne zbieranie tych owocników.

  • Kanie są przede wszystkim zazwyczaj dużo większe od muchomora sromotnikowego. Owocnik kani ma na kapeluszu łuszczące się brązowawe elementy, które można zetrzeć. Kapelusz muchomora sromotnikowego u góry jest z reguły gładki, choć czasami bywa lekko włóknisty, w kolorze zielonawym, żółtawym lub szarawym.
  • Pod spodem kapelusza czubajki kani widnieją białe, dość szerokie blaszki. Wysmukły trzon ma pierścień, który jest ruchomy. Takiego wyraźnego ruchomego pierścienia nie posiada muchomor.
  • Na dole trzonu u kani jest zgrubienie. Muchomor sromotnikowy posiada tak zwaną pochwę, czyli jego trzon znajduje się w białej otoczce.
Czubajkę kanię łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym
Czubajkę kanię łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym. (grzybyjadalne.wordpress.com)

Nie ryzykuj pomyłki! Skorzystaj z pomocy specjalisty

Jeżeli nie jesteś pewny/a, czy grzyb, który wkładasz do koszyka, jest jadalny - nie ryzykuj! Nawet najlepszym grzybiarzom zdarzają się pomyłki, które mogą okazać się śmiertelne w skutkach! Zawsze możesz także skorzystać z pomocy grzyboznawcy z sanepidu.

Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne udzielają porad grzybowych w zakresie ustalania przynależności grzybów do danego gatunku. Na stronie internetowej konkretnego sanepidu sprawdzić można godziny pracy grzyboznawców. Zawsze lepiej jest upewnić się, czy znaleziony przez nas grzyb nadaje się do spożycia.

Obejrzyj także: Najbardziej trujący grzyb w Polsce. Większość Polaków nie umie go rozpoznać

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Polityka Trumpa odstrasza turystów. USA mogą stracić miliardy
Nie chcą upamiętnić Jana Pawła II. Ostry spór w znanym mieście
"W ogóle się nie hamowała". Opisała piekło 1,5-latki z Gniezna
Katastrofa śmigłowca straży pożarnej. Pilot zginął na miejscu
34-latek wspiął się na maszt. W jego domu znaleziono narkotyki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić