Aż trudno w to uwierzyć, ale od 1921 roku żaden z polskich grzybiarzy nie spotkał w lesie gąski sosnowej. Ten rok niespodziewanie przyniósł przełom - grzybiarze zaczęli chwalić się w sieci zdjęciami wyjątkowego okazu.
Znów pojawiła się więc szansa na to, by znaleźć gąskę sosnową. Jest ona nazywana "złotem polskich lasów". Często porównuje się ją do najdroższych grzybów świata, jak choćby biała trufla.
Gąska sosnowa jest bardzo popularna w Azji i Stanach Zjednoczonych. Kilogram kosztuje nawet... 2000 euro, co w przeliczeniu na złotówki daje około 8591,20 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak wysoka cena jest podyktowana przede wszystkim dwoma czynnikami. Chodzi o rzadkie występowanie, a także rośnięcie w dzikich, naturalnych warunkach. Najczęściej te grzyby można spotkać w lasach iglastych oraz mieszanych.
W Polsce gąska sosnowa pojawiała się ostatnimi czasy m.in. w rejonie Gdańska i na terenie gminy Zawoja w Beskidzie Żywieckim.
Ten grzyb nie znajduje się pod ochroną, w związku z czym można go bez problemu zbierać. Sprzedaż gąski sosnowej w naszym kraju nie jest jednak możliwa.
Walory zdrowotne gąski sosnowej
Gąska sosnowa ma różne walory zdrowotne. To źródło białka, witamin z grupy B, witaminy D, a także minerałów, takich jak potas, fosfor czy selen, które wspierają funkcje organizmu.
Ten grzyb zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Warto podkreślić również, że regularne spożywanie gąski może wzmacniać układ odpornościowy, dzięki zawartości polisacharydów i beta-glukanów, które stymulują aktywność komórek odpornościowych.
Gąska sosnowa może wykazywać działanie przeciwzapalne, co wspiera walkę z różnymi stanami zapalnymi w organizmie. Ten grzyb jest niskokalorycznym produktem, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób dbających o linię.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.