Z oczywistych względów wędliny oraz potrawy z dodatkiem mięsa przechowujemy w lodówce. Pozwala to zapobiec szybkiemu psuciu się produktów, które inaczej szybko stają się niezdatne do spożycia. Jednak nawet wkładając jedzenie do lodówki należy pamiętać o ważnej zasadzie.
Przeczytaj także: Wielkanoc. Wyjątkowe chwile Najmana. Pokazał, jak świętuje z rodziną
Wielkanoc 2021. Wędliny, mięso – przechowywanie w lodówce
W sklepie najczęściej otrzymujemy wędliny i mięsa w foliowych reklamówkach i takie też wkładamy je do lodówki. Popełniamy jednak istotny błąd – przechowywane w ten sposób produkty szybciej tracą świeżość, ponieważ plastik nie przepuszcza powietrza.
Przeczytaj także: Wylewasz wodę po ugotowaniu jajek? To błąd
Do utrzymania świeżości wędlin i mięs konieczne jest trzymanie ich w opakowaniach, które zapewniają dostęp powietrza. Są to m.in. ściereczki lub papier pergaminowy – często wykorzystywany również do pieczenia.
Przeczytaj także: Wielkanoc gwiazdy "M jak Miłość". Zawrzało pod zdjęciami Cichopek
W przypadku suszonych lub wędzonych wędlin i mięs dobrze sprawdzi się też opakowania ze szkła. Nie musimy od razu planować wyjścia do sklepu – do tego celu spokojnie wystarczą np. umyte i osuszone słoiki po innych produktach. Należy jednak pamiętać, by nie zakręcać pokrywek zbyt mocno, aby powietrze mogło dostawać się do środka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.