Przecinkowce występują głównie w wodach tropikalnych, jednak gdy temperatura w Bałtyku się podnosi, można je spotkać także u wybrzeży Morza Bałtyckiego. Przecinkowce to mięsożerne bakterie (Vibrio vulnificus), które bardzo szybko się rozmnażają w wodzie o temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza. Wystarczy, że temperatura wody podniesie się o 1 stopień Celsjusza, a przecinkowców przybywa nawet o 200 proc.
Przecinkowce w Bałtyku – jak można się zarazić?
Przecinkowcami można się zarazić podczas kąpieli. Mięsożerne bakterie dostają się do organizmu człowieka np. przez rany na skórze lub skaleczenia. Można się też zarazić, jedząc skażone nimi ryby i owoce morza.
Przecinkowce. Jakie są objawy zakażenia mięsożernymi bakteriami?
- ból głowy,
- gorączka,
- zaczerwienienie skóry,
- pieczenie skóry,
- pęcherze na skórze,
- dreszcze,
- bóle brzucha,
- nudności i wymioty,
- martwicze zapalenie powięzi, czyli ostre zakażenie podskórnej tkanki łącznej.
Zakażenie podskórnej tkanki łącznej może skończyć się nawet amputacją kończyny. U osób o osłabionej odporności przecinkowce mogą prowadzić do sepsy, a nawet do śmierci. W zeszłym roku po kąpieli w Bałtyku zmarła starsza kobieta, która zaraziła się przecinkowcami.
Czytaj także: GIS wycofuje sezam znanej marki. Wykryto salmonellę
Przecinkowce w Bałtyku. Kto jest najbardziej narażony?
Na zakażenie przecinkowcami najbardziej narażone są:
- osoby o osłabionej odporności,
- dzieci,
- osoby starsze,
- osoby chorujące na choroby przewlekłe (np. cukrzycę, niewydolność wątroby),
- osoby przechodzące zwykłe infekcje, np. przeziębienie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.