Połączenie banana i karmelu podbiło świat. Tak właśnie powstało banoffee. Ile cukierników, tyle przepisów. Jakkolwiek nie zrobić tego ciasta, zawsze będzie doskonałe. Mamy przepis na naprawdę prostą wersję, która uda się każdemu!
Przepis na proste banoffee. Składniki:
- puszka kajmaku
- 3 opakowania herbatników
- 100 g masła
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka cukru
- 4 banany
- kakao w proszku
Czytaj także: Magda Gessler zdradziła sekret na idealne naleśniki
Przepis na proste banoffee. Wykonanie:
- Kajmak wygotuj przez 2,5 godziny i ostudź
- Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem, tak przygotowaną masą wyłóż okrągłą blaszkę do tart, piecz ok. 6 minut w temperaturze 180 stopni
- Spód ciasta ostudź
- Śmietanę ubij z cukrem na sztywną pianę
- Gdy spód ciasta będzie już ostudzony posmaruj jego wierzch kajmakiem, połóż na niego banany pokrojone w centymetrowe plastry
- Banany ponownie zalej kajmakiem i połóż ich kolejną warstwę, znów posmaruj je kajmakiem
- Na wierzch ciasta wyłóż przygotowaną wcześniej ubitą śmietanę
- Całość schłodź w lodówce przez godzinę
- Przed podaniem podsyp kakaem w proszku
Czytaj także: Hit! 3-składnikowe ciastko za mniej niż 5 zł
Zobacz także: Ciasto Maltesers bez pieczenia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl