Chili con carne ma charakterystyczny, ostry smak. Najbardziej zasmakuje miłośnikom pikantnych potraw. Doskonale rozgrzewa w jesienne dni.
Przepis na chili con carne. Potrzebne składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 4 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 300 g pomidorów (mogą być z puszki)
- puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 1-3 papryczki chilli (w zależności od tego, jak ostre ma być danie)
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
- 200 ml wody
Czytaj także: Przepis na guacamole. Słynna meksykańska salsa, którą zrobisz w kilka minut
Przepis na chili con carne. Sposób przygotowania
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę
- Obierz czosnek i drobno posiekaj
- Przekrój papryczki chilli, usuń pestki i drobno posiekaj
- Przekrój czerwoną paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w kostkę
- Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę
- Rozgrzej w garnku olej
- Dodaj cebulę i zeszklij ją
- Dodaj czosnek i papryczkę chilli
- Krótko podsmaż
- Dodaj słodką i wędzoną paprykę, oregano i kmin rzymski
- Wymieszaj i smaż przez kilkanaście sekund
- Dodaj mięso i usmaż mieszając
- Dodaj pokrojoną paprykę i duś całość przez kilka minut
- Wlej ok. 200 ml wody i dodaj sól
- Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut
- Dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez kilka minut
- Dodaj odsączoną z zalewy czerwoną fasolę
- Wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty
Czytaj także: Przepis na ciasto z dyni. Lekki i słodki deser, wprost idealny na jesień
Chili con carne najlepiej smakuje na drugi dzień. Można podawać je z gotowanym ryżem lub nachosami.
Zobacz także: Przepis na gulasz. Proste i sycące danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: