Domowe słodkości pozwolą przeczekać okres bez wizyt w ulubionych kawiarniach. Najlepiej sprawdzą się takie, których wykonanie nie sprawi większych trudności. Oto prosty przepis na domowe bezy, którymi ucieszymy wszystkich domowników.
Przepis na domowe bezy. Potrzebne składniki:
- 4 białka jajek
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Przepis na domowe bezy. Sposób przygotowania:
- Ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli
- Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając
- Bezowe kleksy z gotowej piany przekładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 140ºC
- Piecz bezy w temperaturze 120ºC przez ok. godzinę, zanim zaczną zmieniać kolor
Gotowe! Choć przepis wymaga odrobiny cierpliwości, to jego efekty zachwycą fanów słodyczy. Bezy świetnie sprawdzą się jako deser lub słodki dodatek do kawy czy herbaty. Możesz wypróbować także w połączeniu z innymi słodkościami, jak truskawki w karmelu lub domowy sorbet z dwóch składników.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl