Jabłka w karmelu to przekąska, która świetnie sprawdzi się nie tylko na imprezie z okazji Halloween. Amerykanie uwielbiają je chrupać także m.in. podczas bożonarodzeniowych uroczystości.
Przeczytaj także: Halloweenowa dekoracja była zbyt realistyczna. Służby wzywano kilka razy
Jabłka w karmelu: potrzebne składniki
- osiem czerwonych jabłek
- pół szklanki syropu karmelowego
- kilka kropel soku z cytryny
- pół szklanki wody
Przeczytaj także: Palce... lizać! Przepis na przerażają ciasteczka na Halloween
Jabłka w karmelu: sposób przygotowania
- Dokładnie umyj i osusz jabłka. Następnie usuń szypułki, a na ich miejsce wbij patyczki do szaszłyków.
- Na patelnię wylej pół szklanki wody, pół szklanki syropu karmelowego oraz kilka kropel cytryny. Podgrzewaj je na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą substancję.
- Kolejno obtaczaj jabłka w gorącym syropie karmelowym, aż będą nim w całości pokryte. Gotowe przekąski odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Przeczytaj także: Halloween odwołane. W tym roku Amerykanie nie będą świętować
Odstaw jabłka do lodówki, aby karmel mógł zastygnąć. Po upływie około godziny będą gotowe do zjedzenia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.