Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na sorbet truskawkowo-bananowy bez cukru. Niskokaloryczny deser

0

Lato to świetny czas, aby spróbować zrobić lody samodzielnie. Istnieją bardzo proste przepisy, które są szybkie i niskokaloryczne - w przeciwieństwie do masowo produkowanych sklepowych wyrobów. Ten sorbet nie zawiera też szkodliwych dodatków.

Przepis na sorbet truskawkowo-bananowy bez cukru. Niskokaloryczny deser
Przepis na lody truskawkowo-bananowe. (Pixabay)

Sorbet jest bardzo prosty do wykonania, a potrzebne składniki kupimy choćby na pobliskim straganie. Powinno nam się udać jeszcze kupić truskawki, choć sezon na nie powoli się kończy. W tym przepisie można zastosować też mrożone truskawki. Mrożenie, według ekspertów, jest najbezpieczniejszym sposobem przechowywania żywności. Po odmrożeniu nawet 80% witamin pozostaje w warzywach i owocach, więc bez obaw.

Przepis na sorbet. Potrzebne składniki

  • 300 g truskawek świeżych lub jedno opakowanie mrożonych
  • Duży banan (ok. 130 g)
  • Blender
  • Ksylitol (opcjonalnie)
Zobacz także: Kapary w kuchni
NA ŻYWO

Przepis na sorbet. Sposób przygotowania:

  • Jeśli udało Ci się kupić świeże truskawki w sklepie lub u lokalnego sprzedawcy - włóż ich zawartość do miski, a następnie dokładnie wypłucz. Potem pozbądź się zielonych części owocu. Jeśli kupione zostały truskawki mrożone - wyjmij je z opakowania, przełóż do miski i poczekaj około 10-15 minut, aż nieco się rozmrożą.
  • Następnie pokrój truskawki na mniejsze porcje i wrzuć do blendera.
  • Obierz banana, przekrój na pół i również wrzuć do blendera.
  • Dodaj do wszystkiego około 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie).
  • Teraz włącz blender na średnią moc i delikatnie zmiksuj zawartość, ale zrób to tak, aby części owoców pozostała jednak niezmiksowana.
  • Teraz przełóż wszystko do pojemnika, który następnie zamierzasz umieścić w zamrażarce.
  • Lody powinny pozostać tam przez około 1-1,5h. Po tym czasie będą idealne do spożycia. Dłuższe ich przetrzymywanie jest niewskazane. Za bardzo się zamrożą i trzeba będzie po wyjęciu chwilę odczekać, aby móc je zjeść.

Takie lody można ozdobić np. świeżą miętą. Można też podać je ze śmietankowymi wafelkami.

Autor: HNM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Donald Trump oskarża Iran. "Mogą nas podpuszczać"
Wojciech Szczęsny rozbawił na konferencji prasowej
Łódź i inne miasta usunięte z listy trucicieli Bałtyku
Tragiczny wypadek w Koce-Basie. Rolnik zginął przygnieciony przez ciągnik
PZN odsłonił karty. Oto skład kadry A w skokach narciarskich na sezon olimpijski
Przemoc wobec ratowników medycznych. Będą surowsze kary
Przyjechali na wycieczkę do Auschwitz. Skandaliczne zachowanie młodych Niemców
Gwiazda zainwestuje pieniądze w klub. Kierunek zaskakuje
Śmierć w przydomowej siłowni. Nie żyje 36-letni strażak
Śmierć fryzjera gwiazd. Tajemnica żony wyszła na jaw
Tragiczny atak na Sumy. Liczba ofiar wzrosła
Nie zatrzymał się przed przejściem. Ułamki sekund dzieliły od tragedii
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić