Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na sorbet truskawkowo-bananowy bez cukru. Niskokaloryczny deser

0

Lato to świetny czas, aby spróbować zrobić lody samodzielnie. Istnieją bardzo proste przepisy, które są szybkie i niskokaloryczne - w przeciwieństwie do masowo produkowanych sklepowych wyrobów. Ten sorbet nie zawiera też szkodliwych dodatków.

Przepis na sorbet truskawkowo-bananowy bez cukru. Niskokaloryczny deser
Przepis na lody truskawkowo-bananowe. (Pixabay)

Sorbet jest bardzo prosty do wykonania, a potrzebne składniki kupimy choćby na pobliskim straganie. Powinno nam się udać jeszcze kupić truskawki, choć sezon na nie powoli się kończy. W tym przepisie można zastosować też mrożone truskawki. Mrożenie, według ekspertów, jest najbezpieczniejszym sposobem przechowywania żywności. Po odmrożeniu nawet 80% witamin pozostaje w warzywach i owocach, więc bez obaw.

Przepis na sorbet. Potrzebne składniki

  • 300 g truskawek świeżych lub jedno opakowanie mrożonych
  • Duży banan (ok. 130 g)
  • Blender
  • Ksylitol (opcjonalnie)
Zobacz także: Kapary w kuchni

Przepis na sorbet. Sposób przygotowania:

  • Jeśli udało Ci się kupić świeże truskawki w sklepie lub u lokalnego sprzedawcy - włóż ich zawartość do miski, a następnie dokładnie wypłucz. Potem pozbądź się zielonych części owocu. Jeśli kupione zostały truskawki mrożone - wyjmij je z opakowania, przełóż do miski i poczekaj około 10-15 minut, aż nieco się rozmrożą.
  • Następnie pokrój truskawki na mniejsze porcje i wrzuć do blendera.
  • Obierz banana, przekrój na pół i również wrzuć do blendera.
  • Dodaj do wszystkiego około 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie).
  • Teraz włącz blender na średnią moc i delikatnie zmiksuj zawartość, ale zrób to tak, aby części owoców pozostała jednak niezmiksowana.
  • Teraz przełóż wszystko do pojemnika, który następnie zamierzasz umieścić w zamrażarce.
  • Lody powinny pozostać tam przez około 1-1,5h. Po tym czasie będą idealne do spożycia. Dłuższe ich przetrzymywanie jest niewskazane. Za bardzo się zamrożą i trzeba będzie po wyjęciu chwilę odczekać, aby móc je zjeść.

Takie lody można ozdobić np. świeżą miętą. Można też podać je ze śmietankowymi wafelkami.

Autor: HNM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Polacy jadą za granicę. Sprawdzamy, gdzie w tym roku można taniej polecieć
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić