Badanie zostało przeprowadzone przez japoński Narodowy Instytut Chorób Zakaźnych na 753 dorosłych, niezaszczepionych osobach. Analizę zlecono w związku z rosnącymi obawami przed wzrostem liczby przypadków infekcji po tym, jak rząd Japonii zniósł stan nadzwyczajny związany z COVID-19 pod koniec zeszłego miesiąca - podaje "The Japan Times".
Czytaj także: Nawet 500 zł mandatu. Będzie więcej kontroli w sklepach
Zdejmowanie maseczki przy stole zwiększa ryzyko infekcji
Jak wynika z badania, ryzyko infekcji było 3,92 razy wyższe u osób, które zdejmowały maski z twarzy, gdy tylko usiadły przy stole - w stosunku do osób, które odsłaniały twarz jedynie w momencie jedzenia i picia.
Ryzyko zakażenia było też niemal dwa razy większe w przypadku osób, które przebywały w restauracjach lub barach przez dwie godziny, lub dłużej. Obiady obejmujące spożywanie napojów alkoholowych zwiększyły ryzyko infekcji do 2,18 razy.
Jak się okazuje, znaczenie ma także liczba osób, z którymi zasiadamy do wspólnego posiłku. U badanych, którzy posilali się w towarzystwie co najmniej pięciu osób, ryzyko infekcji było 1,5 raza wyższe niż u osób, które jadły posiłek z maksymalnie czterema osobami. U osób, które jadły obiad w samotności, nie odnotowano wzrostu ryzyka infekcji.
Motoi Suzuki, który kieruje Centrum Nadzoru Chorób Zakaźnych NIID, wezwał społeczeństwo do "unikania czynności wysokiego ryzyka i jedzenia i picia tylko z członkami rodziny lub w małej grupie osób".