Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikował w Dzienniku Ustaw nowe rozporządzenie. Wprowadza ono zmiany w odniesieniu do znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Nowe rozporządzenie. Klienci będą bardziej świadomi
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nowelizacja nakłada na właścicieli lokali gastronomicznych obowiązek podawania bardziej konkretnych informacji na temat napojów alkoholowych. Konkretnie mowa o udostępnienie informacji na temat zawartości alkoholu w piwie, winie, wódce i innych trunkach.
Resort rolnictwa wyjaśnia, że to rozporządzenie ma pozwolić konsumentowi na dokonanie bardziej świadomego wyboru. Jak czytamy w jego opisie:
Dzięki temu konsument będzie mógł dokonać świadomego wyboru spośród napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 proc. objętościowych np. w restauracji, pubie. (...) Obecnie konsumenci przywiązują wagę do zdrowego stylu życia, diety i ograniczania spożycia składników niekorzystnie oddziałujących na organizm.
Z nowego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyłączone zostały drinki oraz koktajle, sporządzane w lokalu. Jak zauważają twórcy dokumentu, określenie końcowej zawartości alkoholu w drinku jest w wielu przypadkach niemożliwe. Zależy to bowiem m.in. od proporcji składników czy też ilości lodu użytego do przygotowania koktajlu.
Czytaj także: Weszli do domu 59-latka. Grożą mu 3 lata więzienia
Nowy dokument reguluje także możliwość stosowania określenia "nalewka" w odniesieniu do wyrobu alkoholowego. Rozporządzenie ma na celu ochronę renomy tego określenia, a także poinformowanie konsumentów o odpowiednich cechach napoju spirytusowego powstającego w procesie maceracji roślin i owoców.