Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Rok przydatności i skomplikowany skład. Tak wygląda najtańszy pączek

18

W tym roku, z okazji tłustego czwartku, Lidl zaoferował wyjątkowo niskie ceny pączków. Najtańszego można kupić za 19 lub nawet 10 groszy. Jedna z naszych czytelniczek zwróciła uwagę na skład tych pączków i wyjątkowo długą datę przydatności.

Rok przydatności i skomplikowany skład. Tak wygląda najtańszy pączek
Pączek z Lidla. (Pixabay, o2.pl)

W tłusty czwartek sklepy prześcigają się w promocjach na pączki. W tym roku zdecydowanie prym wiodą Biedronka i Lidl. Oby dyskonty zaoferowały wyjątkowo niskie ceny za słodkości.

Najtańszy pączek z Lidla

Lidl do ostatniej chwili nie ujawniał ceny najtańszego pączka na tłusty czwartek. Rankiem 8 lutego okazało się, że będzie to 0,19 groszy za sztukę, przy zakupie pakietu 12 pączków.

To jednak nie wszystko. Pączka w Lidlu można kupić już za 10 groszy. Ta promocja obowiązuje przy zakupach z kuponem w aplikacji Lidl Plus. Limit to jedna sztuka. Jedna z naszych czytelniczek odwiedziła Lidla i zrobiła zdjęcia pączkom. Okazało się, że ich skład wzbudza wiele wątpliwości. W dodatku są przydatne do spożycia aż rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przepis na lany chrust. Idealny na tłusty czwartek dla zabieganych

Pączek z Lidla ma w składzie m.in. ciasto drożdżowe, emulgatory mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, białko jaja w proszku, błonnik pszenny, olej słonecznikowy, barwnik, masę jajową czy też olej palmowy. Jak to często bywa w przypadku wypieków z super marketów, produkt był wcześniej zamrożony i rozmrożony dopiero w sklepie.

Na opakowaniu można przeczytać, że jego data przydatności to sierpień 2025 roku. Dotyczy to jednak produktu zamrożonego. Rozmrożony pączek powinien zostać spożyty w przeciągu dwóch lub trzech dni.

Pączki z takim składem, które w dodatku są mrożone, nie są zdrowie. Katarzyna Bosacka zwróciła na to uwagę w swoich mediach społecznościowych. Poradziła, aby podczas zakupów przyjrzeć się etykieto ze składem.

Dodatkowo składy takich pączków z marketów pozostawiają wiele do życzenia. "Prawdziwy" pączek powinien głównie składać się z wody, mleka, mąki, masła, drożdży i żółtek. Różnica również tkwi w tłuszczu do smażenia. Te tradycyjne smaży się na smalcu, a te z dyskontów bardzo często na oleju palmowym. Po to, aby obniżyć koszty produkcji - tłumaczy dziennikarka.
Pączki z Lidla
Pączki z Lidla (o2.pl)
Pączki z Lidla
Pączki z Lidla (o2.pl)
Pączki z Lidla
Pączki z Lidla (o2.pl)
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić