Producentem jaj z Salmonellą jest firma Fermy Drobiu Józef Kaczała z Oleśnicy. Sanepid poinformował już ten podmiot o zaistniałej sytuacji. Stosowny komunikat został również przekazany organowi, który go nadzoruje - Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Oleśnicy.
W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach. Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie w toku - informuje sanepid.
Salmonella w jajach. Szczegóły dotyczące produktu
Produkt - "Świeże jaja Ferma Drobiu Józef Kaczała" klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304
Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
Producent - Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906
Salmonella w jajach. Zalecenia dla konsumentów
W związku z zaistniałą sytuacją na stronie internetowej gov.pl opublikowano zalecenia dla konsumentów. Jak czytamy, "nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia".
Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - dodano.
Czytaj także: Miłosne igraszki w centrum miasta. Skandal w Katowicach
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.