Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy poinformowała, że w ciągu ostatnich dwóch tygodni inspektorzy przeprowadzili aż 177 kontroli, obejmujących cały region. Niestety, nie wszystkie badane miejsca spełniały wymagane standardy.
Intensyfikacja tych działań była odpowiedzią na pojawienie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w gospodarstwach rolnych na terenie Kujaw i Pomorza.
Przeczytaj też: Recydywista dźgnął kobietę nożem i uciekł. Odpowie za zabójstwo
"Gazeta Pomorska" informuje, że w wyniku przeprowadzonych inspekcji wykazano 13 przypadków naruszeń. Wśród stwierdzonych problemów znalazło się niewłaściwe przechowywanie próbek żywności, które były trzymane w nieodpowiedniej temperaturze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W kilku przypadkach brakowało odpowiednich szkoleń dla pracowników dotyczących procedur postępowania z próbkami żywności. Ponadto, stwierdzono braki w bieżących zapisach GHP/HACCP, czyli systemach zapewnienia higieny i jakości żywności.
Kontrolerzy zauważyli również niewłaściwe przechowywanie produktów wędliniarskich oraz brak segregacji produktów mięsnych w ladach chłodniczych. Naruszenia zasad higieny podczas porcjowania i ważenia produktów mięsnych mogły zwiększać ryzyko wtórnych zakażeń mikrobiologicznych.
Jak informuje "Gazeta Pomorska", dodatkowo, stwierdzono brak dokumentacji z kontroli dostaw oraz brak aktualnych badań lekarskich pracowników pod kątem celów sanitarno-epidemiologicznych.
W przypadku wykrycia tych nieprawidłowości inspektorzy wydali nakazy ich usunięcia, nałożyli kary finansowe oraz zalecili dodatkowe działania mające na celu poprawę sytuacji.
Na dzień 26 sierpnia, Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził 41 ognisk ASF u świń w Polsce, w tym dwa ostatnie przypadki miały miejsce na terenie województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego.
Wirus ASF może przetrwać w mrożonym mięsie nawet 11 dni
ASF stanowi poważne zagrożenie dla przemysłu hodowlanego – chociaż nie jest niebezpieczny dla ludzi, powoduje wysoką śmiertelność u świń i dzików oraz znaczące straty gospodarcze.
W przypadku wykrycia ogniska choroby, wprowadza się liczne restrykcje na obszarze kilku kilometrów wokół zainfekowanego gospodarstwa.
Wirus ASF charakteryzuje się wyjątkową odpornością na czynniki środowiskowe. Potrafi przetrwać w mrożonym mięsie przez wiele lat, zachowuje żywotność w temperaturze pokojowej przez 11 dni, a w krwi, kale i tkankach może pozostawać zakaźny przez 3-6 miesięcy. W Europie nie ma zatwierdzonych szczepionek przeciwko ASF.
Przeczytaj też: Chojnice. Pogrzeb ponad 700 ofiar niemieckich zbrodni odnalezionych na terenie Doliny Śmierci
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.