Placki z batatów zasmakują nam niezależnie od tego, czy preferujemy kuchnię tradycyjną, wegetariańską czy wegańską. Ich przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny. Są smaczne niezależnie od tego, czy podamy je z dodatkami, czy bez.
Przeczytaj także: Przepis na zupę krem z batatów. Pyszne danie, gotowe błyskawicznie
Placki z batatów: potrzebne składniki
- 1 duży batat (ok. 300-350 g)
- mała cebula
- 2 jajka
- pół ząbku czosnku
- olej
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 3-4 łyżki mąki pszennej
Placki z batatów: sposób przygotowania
- Najpierw dokładnie umyj i obierz batat. Następnie zetrzyj go na tarce z dużymi oczkami.
- Powtórz te wszystkie kroki z cebulą, a następnie dokładnie wymieszaj starte warzywa w misce.
- Przypraw batat i cebulę solą, kurkumą i gałką muszkatołową, następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Rozgrzej olej na patelni, następnie przy pomocy łyżki wazowej rozprowadź ciasto.
- Smaż i przewracaj placki na patelni, dopóki obie strony nie będą wystarczająco zarumienione.
Jeśli masz ochotę, możesz podawać placki z batatów ze świeżymi warzywami. Ich smak doskonale podkreślą świeże zioła albo jogurt naturalny z koperkiem. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.