Ado Campeol był właścicielem Alle Beccherie, restauracji w północnych Włoszech. To tam miało powstać słynne tiramisu, które stało się jednym ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Campeol miał opracować je razem ze swoją żoną. Według współtwórcy deseru, szefa kuchni Roberto Linguanotto, danie było wynikiem wypadku podczas robienia lodów waniliowych.
Pan Linguanotto wrzucił trochę sera mascarpone do miski z jajkami i cukrem, a gdy zauważył przyjemny smak mieszanki, powiedział o tym swojemu szefowi. Postanowiono wykorzystać powstałą mieszankę i połączyć smaki. Tak powstało kultowe tiramisu. Dołączono je do menu cukierni w 1972 roku. Rodzina jednak nigdy nie opatentowała przepisu.
Od dawna toczą się spory dotyczące pochodzenia tiramisu. Jedno z twierdzeń mówi, że było ono podawane jako afrodyzjak w domu publicznym w północnowłoskim mieście Trevisio.