Słoneczna pogoda zachęca, by nadchodzącą majówkę spędzić z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. Zanim zabierzemy się za szykowanie smakołyków, warto odpowiednio przygotować sprzęt.
Warto także zachować podstawowe zasady bezpieczeństwa, których z pewnością nie spełnił jednak z mieszkańców Niemiec. Jak podkreśla "Gazeta.pl", 59-letni mężczyzna próbował przyspieszyć rozpalanie grilla, polewając go płynnym spirytusem.
W pewnym momencie płomień znad grilla był tak duży, że objął stojącego obok 31-letniego mężczyznę. Został on ciężko ranny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jego stan był na tyle poważny, że został przetransportowany do szpitala śmigłowcem. Policja w Niemczech prowadzi dochodzenie w sprawie nieumyślnego uszkodzenia ciała.
Najszybszym sposobem na rozpalenie grilla jest wykorzystanie gotowej podpałki i węgla drzewnego. Węgiel potrzebuje ok. 15 minut, aby zająć się ogniem i podgrzać ruszt.
Jeśli natomiast postanowić użyć ekologicznej wersji węgla lub masz pod ręką brykiet, będziesz musiał liczyć się z tym, że czas oczekiwania na grillowanie potraw wydłuży się trzykrotnie.
Modnym paliwem jest również węgiel kokosowy. Co prawda jest znacznie droższy od drzewnego, ale mniej dymi i niweluje drażniący zapach spalania. Możesz też wykorzystać najzwyklejsze drewno, pod warunkiem, że jest nieprzetworzone i naturalne.
Unikaj drzewa z iglaków. Pod wpływem temperatury żywica może stać się toksyczna i wówczas jedzenie będzie do wyrzucenia. Lepiej grilla opalać drewnem z drzew liściastych: buka, klonu czy dębu.