Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Jakub Artych
Jakub Artych | 

Spirytus zamiast podpałki na grilla. Blisko tragedii w Niemczech

6

Na długi weekend majowy wielu z nas ma "smaczne" plany związane z grilowaniem. Należy uważać jednak, aby nie zrobić sobie przy tym krzywdy. Na szokujący pomysł wpadł 59-latek z Niemiec, a jego "wymysł" mógł okazać się tragiczny w skutkach. Wykorzystał spirytus zamiast podpałki na grilla.

Spirytus zamiast podpałki na grilla. Blisko tragedii w Niemczech
Spirytus zamiast podpałki na grilla. Blisko tragedii w Niemczech (Pixabay)

Słoneczna pogoda zachęca, by nadchodzącą majówkę spędzić z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. Zanim zabierzemy się za szykowanie smakołyków, warto odpowiednio przygotować sprzęt.

Warto także zachować podstawowe zasady bezpieczeństwa, których z pewnością nie spełnił jednak z mieszkańców Niemiec. Jak podkreśla "Gazeta.pl", 59-letni mężczyzna próbował przyspieszyć rozpalanie grilla, polewając go płynnym spirytusem.

W pewnym momencie płomień znad grilla był tak duży, że objął stojącego obok 31-letniego mężczyznę. Został on ciężko ranny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Miasto z serialu Netflixa. "Oferuje duże możliwości turystyczne"

Jego stan był na tyle poważny, że został przetransportowany do szpitala śmigłowcem. Policja w Niemczech prowadzi dochodzenie w sprawie nieumyślnego uszkodzenia ciała.

Najszybszym sposobem na rozpalenie grilla jest wykorzystanie gotowej podpałki i węgla drzewnego. Węgiel potrzebuje ok. 15 minut, aby zająć się ogniem i podgrzać ruszt.

Jeśli natomiast postanowić użyć ekologicznej wersji węgla lub masz pod ręką brykiet, będziesz musiał liczyć się z tym, że czas oczekiwania na grillowanie potraw wydłuży się trzykrotnie.

Modnym paliwem jest również węgiel kokosowy. Co prawda jest znacznie droższy od drzewnego, ale mniej dymi i niweluje drażniący zapach spalania. Możesz też wykorzystać najzwyklejsze drewno, pod warunkiem, że jest nieprzetworzone i naturalne.

Unikaj drzewa z iglaków. Pod wpływem temperatury żywica może stać się toksyczna i wówczas jedzenie będzie do wyrzucenia. Lepiej grilla opalać drewnem z drzew liściastych: buka, klonu czy dębu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zero wyczucia! Partner Alishy Lehmann rozwścieczył kibiców
Kierowca BMW wyprzedził na pasach. Szybko pożałował
Nie żyje zasłużony policjant. Dariusz Biskup miał 52 lata
Sprawdzi się zamiast tui. Rośnie szybko i cały rok jest zielony
Władze Białegostoku przemówiły po śmierci Kononowicza. Odnieśli się do zarzutów
Zawieszenie broni na Ukrainie. "Putinowi trudno zgodzić się na to"
Publiczna egzekucja w Korei Północnej. Rozstrzelanie i palenie zwłok
To pierwszy taki przypadek. To może być rewolucja w leczeniu
Ambitny plan NASA. Teleskop SPHEREx już zaczął pracę
Ekspert zabrał głos. To koniec ukraińskiej operacji w obwodzie kurskim?
Emocjonujące starcie. Trenerzy PSG i Liverpoolu zabrali głos
Kiedy przycinać budleję Dawida? Nie przegap terminu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić