Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Spójrzcie na te składy. Bosacka bije na alarm. Tych chrzanów lepiej nie kupujcie

4

Większość Polaków już prężnie przygotowuje się do Wielkanocy. W sklepach kolejki, a na listach zakupów wszystkich klientów te same pozycje: jajka, biała kiełbasa i oczywiście... chrzan! Tylko jaki wybrać? Katarzyna Bosacka radzi, jak nie popełnić gafy i nie zaszkodzić zdrowiu swojemu oraz domowników.

Spójrzcie na te składy. Bosacka bije na alarm. Tych chrzanów lepiej nie kupujcie
Bosacka porównała chrzany dostępne w sklepach (AKPA, Getty Images)

Chrzan to podstawa wielu wielkanocnych dań. Sprawdza się jako dodatek do wędlin, pasztetów czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na sklepowych półkach można znaleźć mnóstwo chrzanów w słoiczkach, najróżniejszych marek. Nie wszystkie jednak są dobrej jakości.

Jaki chrzan wybrać? Bosacka radzi

Katarzyna Bosacka, która na co dzień zajmuje się zagadnieniami związanymi ze zdrowym żywieniem i rozsądnym kupowaniem, porównała chrzany najpopularniejszych firm, by ułatwić konsumentom podjęcie decyzji w sklepie. Okazuje się, że niektóre produkty zawierzają w sobie niepokojąco dużo chemii.

Złota zasada: "im krótszy skład, tym lepszy" - powinna przyświecać nam również przy zakupie tego produktu. Zwróćcie również uwagę na zawartość korzenia chrzanu - w niektórych produktach stanowi on 70 proc., w innych - 40 proc. Oczywiście wrzucajcie do koszyka te, które mają go jak najwięcej - wskazuje dziennikarka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rynek suplementów rośnie. Bosacka bez litości o Polakach

Bosacka zestawiła ze sobą 15 rodzajów chrzanów, dostępnych w najczęściej odwiedzanych przez Polaków sklepach. Niektóre z nich naprawdę mają długie składy, pełne sztucznych składników.

Najgorzej wypadają chrzany firm "Motyl", "Mosso", "Rolnik", "Urbanek" czy marki "Auchan". Zawierają stosunkowo niewiele korzenia chrzanu, a na etykietach tych produktów można znaleźć takie składniki jak prosiarczyn sodu, substancje konserwujące i zagęszczające czy stabilizatory.

Słoiczek z tartym chrzanem powinien tak naprawdę zawierać jak najwięcej korzenia chrzanu, sól, cukier (też nie za dużo), ocet, jakiś regulator kwasowości np. kwasek cytrynowy, czasem dodatek oleju i soku z cytryny. Taki produkt będzie dla nas najzdrowszy - tłumaczy Bosacka.

Najkrótszy i tym samym najzdrowszy skład mają chrzany: "Runoland", "Vitapol", "Z babcinej spiżarni", "Produkty klasztorne", "Naturo" i "Ogródek Dziadunia". Te produkty zawiera tylko kilka składników i są najbardziej godne polecenia dla osób, które zwracają uwagę na to, co spożywają.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić